Izvor: eKlinika.rs, 04.Avg.2023, 13:00

Šta toplo vreme može učiniti našem telu i zdravlju

Toplo vreme, nedostatak provetravanja, skučeni prostori, vežbanje na otvorenom, samo su deo onoga što može doprineti povećanju telesne temperature. Visoke temperature donose više znojenja, zahtevaju laganiju ishranu, dovode do širenje krvnih sudova, pa su vrednosti pritiska niže. Da li naš organizam sve to može da izdrži i šta mi možemo da uradimo.
Toplo vreme pojačava znojenje Znojenje je naš prirodni sistem hlađenja. Naše telo izbacuje znoj na površinu kože. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Kako ga vazduh apsorbuje (isparavanje), on odvlači toplotu i hladi vas. Ovaj sistem bolje funkcioniše u sušnijim klimama gde je vlažnost niska. Ukoliko ne deluje dovoljno brzo, možemo da osetimo veliki umor, a u nekim situacijama čak i da se ozbiljno razbolimo.
Toplotna iscrpljenost Ovo se dešava na ekstremnoj vrućini kada telo ne može dovoljno da se ohladi i putem znoja gubi previše vode i soli. U tom slučaju javlja se bledilo, koža postaje lepljiva, a temperatura tela često prelazi 38 stepeni. Takođe možemo da osetimo umor, slabost, vrtoglavicu, mučninu i glavobolju. Tada treba otići u hladovinu, leći i popiti nešto sa solju i šećerom. Ako pri sebi imamo samo vodu, treba da je pijemo gutljaj po gutljaj. Ako ignorišemo ovakvo stanje, ono može dovesti do toplotnog udara, što zahteva hitnu medicinsku pomoć.
Toplotni udar Toplotni udar nastaje kod najopasnijih vrućina. Tada ne možemo kontrolisati svoju telesnu temperaturu, koja može ići iznad 40 stepeni. Koža postaje topla i suva. Možete postati zbunjeni ili uznemireni, imati ubrzan puls, mučninu i glavobolju. Odmah treba pozvati hitnu pomoć. Ukoliko ne dobijemo adekvatan tretman, toplotni udar može izazvati napade, komu i može biti opasan po život. Idite na neko hladno mesto, pijuckajte nešto (ako možete) i stavite led ispod ruku i između nogu.
Dehidracija Kada je veoma vruće, znojem možemo da izbacimo previše tečnosti, zajedno sa esencijalnim mineralima kao što su natrijum i kalijum. Bićemo žedni i ići ćemo u toalet manje nego obično, a usta i jezik biće nam suvi. Možemo čak da osetimo i vrtoglavicu, nesvesticu i zbunjenost. Idite u hladovinu i popijte nešto izbalansirano sa solju i šećerom (kao što je rastvor za oralnu rehidrataciju). Ozbiljnim slučajevima je potrebna hitna pomoć, uključujući infuziju.
Toplotni osip Osip se pojavljuje često po toplom i vlažnom vremenu, kada se toliko znojimo da nam znojne žlezde budu blokirane. Sitan crveni osip pojavljuje se najčešće ispod pazuha, kod prepona, na vratu, laktovima i ispod grudi. I bebe mogu imati istu reakciju, posebno ispod brade ili u predelu prepona. Osip možemo da sprečimo i lečimo ako nosimo laganu, labavu, upijajuću pamučnu odeću. Trebalo bi da se rashlađujemo i da pokušamo da budemo suvi.
Opekotine od sunca Nezaštićena, gola koža gori ako je predugo na suncu. Tada postaje crvenkasta, svrbi, bolna je i topla na dodir. U ozbiljnim situacijama, mogu da se pojave plikovi, glavobolja, groznica i mučnina. Dugoročno, opekotine od sunca povećavaju rizik od razvoja raka kože, Što je pre moguće sklonite se sa sunca, pijte puno vode i nemojte bušiti plikove. Hladna, vlažna krpa i losioni od aloe vere mogu pomoći u smirivanju bolova. Najbolje je da sprečimo opekotine od sunca nošenjem adekvatne odeće, šešira i kremom za sunčanje širokog spektra od najmanje 30 SPF.
Nesvestica Verovatnije je da ćemo imati nesvesticu ako nismo navikli i nađemo se na nekom vrućem mestu. Zato treba da vodimo računa da ostanemo hidrirani. Toplota može da nas dehidrira i oteža dotok dovoljno krvi našem mozgu. Od toga može da nam se zavrti u glavi i da se onesvestimo. Može da bude gore ako dugo stojimo ili naglo ustanemo. Navikavanje na toplije mesto može potrajati do 2 nedelje. Ako osetite nesvesticu, lezite i podignite noge iznad glave. Idite na hladno mesto i pijte tečnost što je pre moguće.
Toplotni edem Toplota može da izazove oticanje prstiju na rukama, nogama ili gležnjeva i da koža postane zategnuta. Ovo stanje nije ozbiljno i obično nestaje kada se ohladimo i podignemo noge. Sa lekarom treba da razgovaramo ako izaziva bol, nastavlja se ili se ne popravlja.
Viši broj otkucaja srca Kada nam postane vruće, srce može brže da nam kuca. To radi kako bi upumpao više krvi u kožu, gde može da oslobodi deo te dodatne toplote. Kao rezultat toga, drugi delovi tela možda neće dobiti dovoljno krvi. Zbog toga možemo da osetimo umor i tromost, posebno ako pokušavamo da radimo težak fizički ili mentalni posao.
Niži krvni pritisak Kada nam je vruće, znojimo se. Zbog toga gubimo tečnost i elektrolite. Pored toga, toplota čini da se krvni sudovi šire kako bi se povećalo znojenje. Sve ovo zajedno može da snizi krvni pritisak, ponekad dovoljno da nam se zavrti u glavi ili čak i da se onesvestimo. Moglo bi biti još gore ako srce ne pumpa normalno i nije u stanju da se prilagodi većim zahtevima organizma.
Konfuzija Možda će nam biti teže da se koncentrišemo i radimo teške poslove kako se temperatura povećava. Obično nema razloga za brigu, ali ova situacija može da se popravi odmorom na hladnom mestu i nekim pićem. Ali ako nam je već loše od vrućine i postajemo ozbiljno zbunjeni da ne znamo gde se nalazimo ili šta radimo, to bi mogao biti znak toplotnog udara, za koji je potrebna hitna medicinska pomoć.
Da li treba da vežbamo na vrućini
Možda ćemo se osećati dobro da vežbamo napolju kada je 29℃ i kada je vlažnost niska. Ali ako vlažnost dostiže 80 procenata, to je kao da je temperatura 36℃. Čak i ako smo zdravi, veća je verovatnoća da ćemo doživeti toplotnu iscrpljenost. Nosite široku odeću, pijte puno vode i budite upoznati sa znacima bolesti izazvane toplotom. A možda bi bilo najbolje da trening odradite u zatvorenom prostoru!
Preventivne mere Kada stigne toplotni talas:
pijte puno vode, čak i ako niste žedni izbegavajte kofein i alkohol koji vas dehidriraju jedite lakše obroke, ali češće nosite laganu odeću svetlih boja proverite kako se osećaju vaše voljene osobe koje žive same ili nemaju klima-uređaj ostanite unutra što je više moguće i izbegavajte poslove na otvorenom nikada ne ostavljajte dete ili kućnog ljubimca same u kolima, čak i ako napolju nije mnogo vruće. Ekstremne vrućine
Ekstremne vrućine mogu biti opasne po život, a toplotna iscrpljenost i toplotni udar nisu jedini razlozi. Toplota takođe može izazvati probleme sa srcem, pa čak i pogoršati probleme sa disanjem, jer povećava zagađenje vazduha. 
Članak Šta toplo vreme može učiniti našem telu i zdravlju se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.