Izvor: eKlinika.rs, 07.Okt.2023, 13:30

Šta sve utiče na gubitak sluha i postoje li nove opcije lečenja ovog stanja

Gubitak sluha dolazi s godinama i kako starimo, mnogima od nas će na kraju biti potrebati slušni aparati, kažu stručnjaci. U nekim slučajevima, razlog za ovo može da bude signalni put koji kontroliše funkciju slušnih senzornih ćelija i koji se smanjuje s godinama. Istraživači sa University of Basel istraživali su slušne ćelije a rezultate studije objavili su u časopisu iScience.
Na gubitak sluha utiče i glasna buka i odumiranje ćelija Istraživači sa >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << University of Basel navode da na gubitak sluha na kraju utiče na skoro sve – glasna buka ili jednostavno starenje postepeno dovode do degeneracije i odumiranja slušnih senzornih ćelija i njihovih sinapsi u unutrašnjem uhu. Jedina opcija lečenja je slušni aparat, ili u ekstremnim slučajevima, kohlearni implant.
– Kako bismo razvili nove terapije, moramo bolje da razumemo šta je slušnim senzornim ćelijama potrebno za pravilno funkcionisanje – objašnjava dr Maurizio Cortada sa Odeljenja za biomedicinu  na University of Basel. U saradnji sa istraživačkom grupom profesora Michael N. Halla sa  Biozentrum instituta pri University of Basel, Cortada je istražio koji signalni putevi utiču na takozvane senzorne „ćelije dlake“ u unutrašnjem uhu, i u tom procesu, otkrili su centralni regulator.
Smanjen broj sinapsi koje prenose signale do slušnog nerva Ovaj signalni put, među istraživačima poznat kao mTORC2-signalni put, igra važnu ulogu, između ostalog, za rast ćelija i citoskelet. Uloga koju igra za ćelije dlake u unutrašnjem uhu nije ranije proučavana. Kada su istraživači uklonili centralni gen ovog signalnog puta u ćelijama dlake unutrašnjeg uha miševa, životinje su postepeno izgubile sluh. U periodu od 12 nedelja bili su potpuno gluvi, naveli su autori u svojoj studiji.
Detaljnije ispitivanje pokazalo je da su senzorne ćelije dlake u unutrašnjem uhu izgubile svoje senzore bez mTORC2 signalnog puta –  ćelije dlake imaju izbočine slične sitnim dlačicama koje su važne za pretvaranje zvuka u nervne signale. Ove „mini dlačice“ su skraćene, kako su istraživači utvrdili uz pomoć elektronskog mikroskopa. Smanjen je i broj sinapsi koje prenose signale do slušnog nerva.
Gubitak sluha dovodi se u vezu sa smanjenom funkcijom slušnih senzornih ćelija u unutrašnjem uhu – Na osnovu drugih studija znamo da se proizvodnja ključnih proteina u ovom signalnom putu smanjuje sa godinama. Može postojati veza sa gubitkom sinapsi i smanjenom funkcijom slušnih senzornih ćelija u unutrašnjem uhu što dovodi do gubitka sluha sa starenjem. Ako se ovo potvrdi, to bi bila moguća polazna tačka za buduće terapije – objašnjava dr Cortada i navodi da bi u tom slučaju srednje i unutrašnje uvo, na primer, bilo lako dostupno za lekove koji se daju lokalno ili za  gensku terapiju. Ovakvi rezultati, kako ističe dr Cortada, otvaraju put za razvoj takvih opcija lečenja.
Članak Šta sve utiče na gubitak sluha i postoje li nove opcije lečenja ovog stanja se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.