Izvor: eKlinika.rs, 30.Nov.2020, 14:01

Šta sve može da se desi našem telu kada jedemo cveklu

Cvekla je slatko, korenasto povrće prepuno iznenađujuće lekovitih svojstava i zdravstvenih efekata za ljudski organizam. Prirodni je antianemik, antibakterik, antipiretik, antioksidans, antisklerotik, detoksikant, diuretik… Veoma je bogata nitratima koje telo pretvara u azotni oksid – jedinjenje koje opušta i širi krvne sudove, pretvarajući ih u „autoputeve“ za našu krv obogaćenu hranjivim sastojcima i kiseonikom. Slatkoća ploda potiče od ugljenih hidrata, naročito saharoze. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Zbog nutritivnih svojstava i bogatstva vitamina i minerala, cvekla može da reguliše krvni pritisak, snižava rizik od pojave srčanih bolesti, pročišćava jetru, leči anemiju, poboljšava varenje i pražnjenje creva. Generalno, jača otpornost organizma.
Reguliše cirkulaciju i krvni pritisak Bogatstvo nitrata i visoka koncentracija vitamina i minerala kvalifikuje cveklu kao odličnog regulatora našeg krvotoka. S obzirom na to da opušta i širi krvne sudove, cvekla može da poboljša cirkulaciju, ali i da reguliše krvni pritisak. Mala studija rađena 2012. godine pokazala je da je 13 muškaraca koji su popili samo jednu čašu soka cvekle snizilo sistolni krvni pritisak, a tri sata kasnije zabeleženo je i manje zgrušavanja krvi, u poređenju sa osobama koje su pile vodu.
Smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti Cvekla nema samo potencijalno pozitivan uticaj na krvni pritisak. Ovaj plod bogat je biljnim alkaloidom zvanim betain, kao i folatom B-vitamina. Ta dva sastojka zajednički dejstvom utiču na snižavanje nivoa homocisteina u krvi. Homocistein je aminokiselina nastala transmetilacijom metionina. Povećanje nivoa homocisteina povećava rizika od neželjenih kardiovaskularnih oboljenja, pre svega od oštećenja arterija oštećenja arterija i srčanih bolesti. Inače, cvekla je takođe bogata i  betalainima, skupom moćnih antioksidansa i antiinflamatornih sredstava koja se bore protiv hroničnih bolesti povezanih sa slobodnim radikalima i upalama poput srčanih bolesti, gojaznosti, a trenutno se ispituje dejstvo cvekle kao „borca“ protiv raka.
Pročišćava i regeneriše jetru Naša jetra obavlja težak posao pročišćavanja krvi i „detoksikacije“ tela. Kako bismo joj olakšali ovaj posao možemo je svakodnevno počastiti porcijom cvekle. Istraživanja pokazuju da betain, aminokiselina koja se nalazi u cvekli može da pomogne u sprečavanju i smanjenju nakupljanja masnoća u jetri. Studije na životinjama, na primer, pokazale su da pacovi kojima je dat sok od repe imaju viši nivo detoksikacionih enzima u krvotoku. S druge strane, istraživanja na ljudima sa dijabetesom pokazala su da betain poboljšava funkciju jetre, blago smanjuje holesterol, a utiče i na umanjenje jetre.
Prirodni lek za anemične osobe Nedostatak crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u krvi praćeno je stanjem zvano anemija. Hemoglobin je protein bogat gvožđem i zbog njega je krv crvene boje. Zbog toga se osobama koje pate od anemije zbog nedostatka gvožđa preporučuje uvođenje cvekle, kao veoma bogate gvožđem, u redovnu ishranu. Imajući u vidu kako deluje na naše krvne sudove, cvekla će nam pomoći da unesemo više kiseonika u organizam. A zauzvrat dobijamo povećanje broja crvenih krvnih zrnaca u telu.
Pobrinuće se za neredovno pražnjenje creva Jedan od načina da se pobedi neredovnost stolice i zatvor jeste hrana bogata vlaknima, poput cvekle. Šolja soka od cvekle ima oko 4 grama dijetetskih vlakana, posebno nerastvorljivih vlakana, koja pomažu u smanjenju rizika od zatvora, hemoroida i divertikulitisa. Pokazalo se i da betain, kojim je repa bogata, poboljšava varenje. Naravno, treba uzeti u obzir da naša mokraća nije jedina stvar koja će zbog cvekle na meniju promeniti boju. Ne uznemiravajte se ako primetite i da je stolica drugačije boje. To važi za period od 24 do 72 sata nakon obroka u koji je bila uključena i cvekla.
Članak Šta sve može da se desi našem telu kada jedemo cveklu se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.