Šta ste primili kao buster dozu? Otkriveno koje dve vakcine daju najbolji odgovor

Izvor: B92, 03.Dec.2021, 16:28

Šta ste primili kao buster dozu? Otkriveno koje dve vakcine daju najbolji odgovor

Vakcine protiv koronavirusa proizvođača Fajzer i Moderna, koje koriste tehnologiju mRNA, najviše povećavaju nivo antitela kada se daju 10-12 nedelja nakon druge doze, pokazala je britanska studija.

Studija je pokazala da je šest od sedam ispitanih vakcina za buster doze osnažilo imunitet nakon početnog primanja Fajzerove vakcine, dok je svih sedam povećalo imunitet kada je vakcina data nakon početnog vakcinisanja s dve doze Astrazenekine vakcine.

B92.net >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ANKETA: Koju buster dozu biste primili?

"Treća doza biće delotvorna s mnogo vakcina koja smo testirali i u mnogo različitih kombinacija", rekao je profesor Sol Faust, imunolog na Univerzitetu Sautempton i voditelj ispitivanja.

Studija je pokazala da su puna doza ili polovina doze Fajzerove vakcine ili puna doza Modernine vakcine dale vrlo delotvoran podsticaj nivoima kako antitela tako i T-ćelija, bez obzira na to je li osoba u početku primala Fajzerovu ili Astrazenekinu vakcinu.

Pronađeno antitelo koje neutrališe sve varijante koronavirusa

"Čini se da je (odgovor) T-ćelija veći u odnosu na sve varijante koronavirusa"

Međutim, dok su se pojačala antitela kod osoba koje su prvobitno vakcinisane Astrazenekinom vakcinom, to nije bio slučaj s ljudima koji su prvobitno vakcinisani Fajzerovom vakcinom.

Studija je otkrila da su buster doze takođe pomogle u stvaranju širokog odgovora T-ćelija na beta i delta varijante koronavirusa, a radi se o ćelijama koje mogu da igraju ključnu ulogu u dugoročnoj zaštiti.

EU prognozira: Omikron bi mogao da zauzme mesto delta soju

"Čini se da je (odgovor) T-ćelija veći u odnosu na sve varijante koronavirusa, što nam daje nadu da bi se trenutnim vakcinama moglo delovati protiv varijanti (virusa) svakako u pogledu izgleda za hospitalizaciju i smrt, ako ne i u smislu sprečavanja infekcije", rekao je Faust.

Studija je sprovedena pre širenja zabrinjavajuće varijante omikron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

B92.net ANKETA: Koju buster dozu biste primili?

Izvor: B92, 03.Dec.2021

Danas je u medijima preneta vest da dve vakcine proizvođača Fajzer i Moderna daju najbolji imuni odgovor, što je potvrdilo najnovije istraživanje na Univerzitetu Sautempton...Naime, studija je otkrila da su buster doze ova dva proizvođača pomogle u stvaranju širokog odgovora T-ćelija na beta...

Nastavak na B92...

Britanska studija pokazala: Najbolje buster vakcine Fajzer i Moderna

Izvor: Blic, 03.Dec.2021

Francuska biotehnološka kompanija Valneva saopštila je danas da ne treba donositi zaključke o efikasnosti njene vakcine protiv kovid-19, poznate kao VLA2001, iz nove britanske studije o efikasnosti treće doze.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.