Izvor: eKlinika.rs, 27.Mar.2024, 20:00

Šta se dešava u organizmu kada progutamo žvaku?

Postoji verovanje da ako progutamo žvaku ona ostaje nesvarena u stomaku čak do 7 godina, ali stručnjaci naglašavaju da to nije tačno. Kako kažu, sve što dospe u stomak odatle mora i da izađe. Međutim, gutanje žvake može da dovede i do ozbiljnog problema sa crevima.
Kada progutamo žvaku u želucu imamo veštačku supstancu koja ne može da se svari Beth Czerwony, registrovani dijetetičar u Cleveland Clinic ističe da ako se desi, da nekad slučajno  progutamo žvaku – to neće da nam naškodi. Ali, ukoliko to postane redovna navika, to bi već bio ozbiljan problem.
– Žvakaće gume nekada su se pravile od smole drveta. Međutim, danas se žvake prave od supstance koja je u velikoj meri sintetička – nije...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.