Izvor: eKlinika.rs, 20.Maj.2023, 09:00

Šta kada bol u krstima ne prolazi i ne pomažu lekovi

Bol u krstima osećamo i opisujemo najčešće kao bol u donjem delu leđa. On može da se širi i prenosi u drugim pravcim, ali je, ako je lokalizovan samo na donji deo leđa (u našem narodu odomaćeno kao „krsta“) uglavnom prolaznog karaktera. U nekim slučajevima ipak ovaj simptom ne bismo smeli da zanemarimo.
Mogući razlozi za bol u krstima Gotovo da nema osobe koja se nekada nije požalila na bol u krstima. Predugo stajanje ili sedenje, nošenje preteškog tereta, neki nagli >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << ili pogrešan pokret… Sve to mogu da budu uzroci za intenzivan, ponavljajući, ali svakako uznemirujući bol u krstima. Čak i naporan dan pun stresa može da napravi spazam nekog dela tela i da rezultira ukočenošću i jakim bolom.
Veoma često ovakav bol javlja se i bez konkretnog uzroka, ili ne možemo da ga ustanovimo. Ako se nije desila neka povreda ili trauma, nemamo diskus herniju, osteoporozu, neku ginekološku bolest ili sličan uzrok za koji znamo da postoji i mogao bi da bude neposredni uzrok, bol u krstima je uglavnom prolazan i nije razlog za brigu. Trebalo bi da posle nekog vremenskog perioda prođe sam od sebe. Međutim, nijedan simptom koji se intenzivira i remeti svakodnevni život nikako ne treba zanemariti jer može da govori o bolestima koje je potrebno dijagnostikovati i lečiti. 
Šta možemo sami da uradimo da bol u krstima prođe Ako su uzrok bola navedene bolesti (ginekološkog sistema kod žena, osteoporoza, diskus hernija), trebalo bi poštovati propisanu terapiju od strane lekara. Ako nisu, pokušajte da sprovodite normalne životne aktivnosti, ali nemojte da se forsirate. Pokušajte da se krećete, lagano šetate i radite vežbe istezanja. Ovakav vid aktivnosti trebalo bi da utiče na smanjenje bola. Lagane vežbe istezanja i plivanje, ako ste u mogućnosti, sigurno će biti efikasne. Ukoliko ste probali da praktikujete jogu, proverite da li ima napretka.
Trebalo bi izbegavati dugotrajno sedenje ili ležanje u istom položaju. Ako morate da sedite, obavezno češće ustajte, protegnite noge i ruke, napravite više koraka. Savet lekara i fizikalna terapija su uvek dobra ideja.
Kako bezbedno koristiti lekove za bol Terapija analgeticima će u velikom vroju slučajeva učiniti da bol prestane, ali je važno znati da je to trenutni efekat. Naime, lekovi za bol umanjiće simptome ali neće rešiti suštinski uzrok čija je posledica bol u krstima. Takođe, oni mogu da pomognu da se vratimo normalnim aktivnostima, ali šta kada dejstvo leka prođe? Ako je to slučaj sa bolom koji osećate, ipak bi trebalo konsultovati se sa lekarom.
Podrazumeva se da ni lekove za bolove ne uzimate na svoju ruku, posebno ne u neograničenim količinama i u dužem vremenskom periodu. Ne samo da nećete rešiti problem sa bolom, već može da dođe do niza drugih problema: bolova u želucu, pa i do neke vrste zavisnosti. Do nje ne dolazi lako, ali je moguća.
Slučajevi kada je obavezno potražiti lekarsku pomoć kod prisutnog bola u krstima Ukoliko bol u krstima ne prolazi u dužem vremenskom periodu ni uz korišćenje lekova za bol, a pojave se još neki simptomi, nemojte oklevati i odmah se javite lekaru. Posebno alarmantni simptomi su obamrlost, slabost u nogama, osećaj parestezija i mravinjanja u regiji zadnjice, nogu ili genitalnog predela. Ako su prisutni problemi pri mokrenju i bol se pojačava, nekontrolisano mokrite ili ne možete da zadržite stolicu, prisutna je i visoka temperatura, takođe potražite lekarsku pomoć.
Takođe, ako vam se dogodila neka nezgoda, pali ste, pretrpeli jak udarac u krsta ili doživeli saobraćajni incident, i to su indikacije da posetite nadležnu medicinsku ustanovu. Ako se na leđima uz bol pojavila izraslina ili kvrga u vidu deformisanog tkiva ili koštane strukture, gubite na težini i imate probleme sa apetitom, bol je prisutan i uz lekove u mirovanju, takođe bi trebalo bez odlaganja reagovati.
Članak Šta kada bol u krstima ne prolazi i ne pomažu lekovi se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.