Izvor: eKlinika.rs, 07.Mar.2024, 20:01

Šta je neurastenija i kako je razlikovati od depresije, anksioznosti ili hroničnog umora

Neurastenija spada u funkcionalne poremećaje lakšeg stepena. Karakteriše se umanjenjem celokupne telesne i psihičke sposobnosti, bez očiglednog organskog razloga.
Zašto se javlja neurastenija Ovaj poremećaj tipičan je za životnu dob od 20 do 55 godina života, a statistike kažu da je češći kod muškog pola. Medicina nije objasnila tačan uzrok, ali naučnici pretpostavljaju da je u pitanju sadejstvo više faktora. Među najvažnijima su godine života: što je osoba starija, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << to je veća šansa da će se ispoljiti simptomi neurastenije. Genetika igra važnu ulogu u faktorima rizika, ali je glavni pokretač poremećaja intenzivan i hroničan stres. On iscrpljuje nerve, što utiče na celo telo.
Ostali mogući faktori rizika su:
metabolički procesi nedostatak nekih vitamina izloženost toksinima i hemikalijama problemi sa imunitetom. Neurastenija: Koji su simptomi? Dominantni simptom neurastenije je umor koji ne prestaje, bez obzira koliko se odmaramo. Ostali simptomi su:
opšta napetost nervoza pad koncentracije problemi sa pamćenjem poremećaj pažnje gubitak interesovanja za sktivnosti problemi sa snom opšti osećaj radne nesposobnosti razdražljivost melanholija apatija sklonost čestom i lakom plakanju glavobolje pojačano znojenje nepravilan i ubrzan rad srca zujanje u ušima (tinitus) vrtoglavice drhtavica parestezije i mravinjanje u udovima problemi pri mokrenju zatvor. Neurastenija za posledicu može da ima i ozbiljnije probleme sa visokim holesterolom, kao i čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.
Terapija i prognoza: Kako se leči neurastenija i zašto se ponekad simptomi preklapaju sa drugim stanjima Zbog preklapajućih manifestacija i simptoma, neurastenija često lekare može da odvede na pogrešan put i da se oceni kao depresija ili skup simptoma tipičnih za anskioznost. Zbog toga je iskustvo dijagnostičara i individualni pristup pacijentu od najvećeg značaja, budući da pored sličnosti postoje i važne razlike. Za razliku od depresije, osoba sa neurastenijom se ponekad oseća malodušno i apatično, ali ne i depresivno. Anksioznost podrazumeva niz psihičkih simptoma, najčešće strah, napade panike i slično, a neurastenija počinje osećajem fizičkog umora.
Nakon postavljanja dijagnoze neurastenije, pristupa se traženju adekvatnog modaliteta lečenja. Najbolje rezultate je pokazala kognitivno – bihejvioralna terapija. U nekim slučajevima je neophodna i farmakoterapija, isključivo propisana od strane stručnjaka.
Šta su o neurasteniji rekli naučnici, a šta Frojd Neurasteniju su u naučom radu najpre opisali američki lekari lekari Berd i Van-Dasen davne 1869. godine. Neki od najvažnijih simptoma su primećeni kao deo loše adaptacije radnika došljaka iz ruralnih sredina. Sigmund Frojd je o ovom poremećaju zabeležio i neke zanimljivosti kroz proučavanje ekscesivnog gubitka libida, koji je neuspešno nadoknađivan prekomernom masturbacijom.
Članak Šta je neurastenija i kako je razlikovati od depresije, anksioznosti ili hroničnog umora se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.