Izvor: eKlinika.rs, 17.Mar.2024, 16:30

Šta je Hornerov sindrom i zbog kojih uzroka se javlja

Hornerov sindrom je redak neurološki sindrom koji utiče na oko i okolno područje na jednoj strani lica. Znak je osnovnog oštećenja nerva i ima nekoliko mogućih uzroka – u rasponu od disekcije karotidne arterije do apikalnog tumora pluća. Ukoliko osoba razvije Hornerov sindrom savet je da se potraži medicinska pomoć.
Šta je Hornerov sindrom? Hornerov sindrom, takođe poznat kao okulosimpatička paraliza ili Bernard-Hornerov sindrom, je relativno redak neurološki sindrom koji utiče na oko i okoloočnu regiju na jednoj strani lica. Sindrom nastaje usled poremećaja putanje simpatičkih nerava koji povezuju moždano stablo sa očima i licem. Ovi nervi kontrolišu nevoljne funkcije, kao što su znojenje i širenje...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.