Šta da radite kada vas opeče meduza

Izvor: Mondo, 04.Jul.2015, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta da radite kada vas opeče meduza

Nadamo se da vam se to neće dogoditi, ali nije loše da znate šta da radite ukoliko vas opeče meduza.

Foto: iStock

Da se razumemo, od opekotina koje meduza nanese svojim žarnim ćelijama se ne umire, ali mogu da budu veoma neprijatne. Nakon kontakta s meduzom, na koži dolazi do alergijske reakcije na žarnice koje se nalaze na pipcima meduze. Opekotine najčešće nisu opasne i možete sami da ih tretirate, ali ako je opečena površina kože veća od raširenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dlana, obratite se lekaru.

U slučaju da "meduzin poljubac" nije veliki i da možete sami da se izborite sa tim, evo šta da radite.

Najpre, isperite opekotinu morskom vodom ili sirćetom, a nikako vodom sa česme jer opet može aktivirati žarnice koje se nakon "napada" meduze zadržavaju na ljudskoj koži. Pored ispiranja sirćetom ili morskom vodom u trajanju od najmanje 30 sekundi, stručnjaci kažu da vam kao prva pomoć može poslužiti i soda bikarbona.

Nakon toga, kada ste uklonili žarnice, preporučuje se da opečeni deo tela držite u mlakoj vodinajmanje 20 minuta, ako je to moguće. Ukoliko niste u mogućnosti da to uradite, druga opcija je da na opečenom mestu držite led nekoliko minuta.

Opekotine meduze se nakon uklanjanja žarnica mogu tretirati kremama koje sadrže antihistaminike ili analgetike.

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta da radite ako vas opeče meduza?

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jul.2015, 00:31

Od opekotina koje meduza nanese ne može da se umre, osim ako niste jako alergični. Ipak ove opekotine znaju da budu veoma neprijatne, a kako je počela velika migracija ka morima, trebalo bi da znate šta da uradite ako vam se to desi...Posle kontakta s meduzom na koži dolazi do alergijske reakcije...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.