Srpski stručnjak tvrdi: Ova alkoholna pića pomažu kod naglih promena vremena VIDEO

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 11:46

Srpski stručnjak tvrdi: Ova alkoholna pića pomažu kod naglih promena vremena VIDEO

Jedan čovek iznenada je umro u tramvaju na Zvezdari, drugi u parku na Voždovcu. U vezi sa tim kardiolog prof. dr Miljko Ristić za televiziju Prva govori kako naglo zahlađenje utiče na naš organizam.

Dugi niz godina smatralo se da oni koji negoduju zbog naglih promena vremena umišljaju, a prof. dr Ristić objašnjava da za istu problematiku postoji naučno i medicinsko objašnjenje.

"Još davno grčki filozof primetio je da naglom promenom vremena nastaju tegobe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poput glavobolje, malaksalosti, zujanja u ušima, slabosti, bolovi u zglobovima, ubrzani puls... Postoji naučno objašnjenje zbog čega se to dešava, a u pitanju je promena magnetnog polja oko planete Zemlje. Magnetno polje je ili slabije, ili jače, u zavisnosti od jačine Sunce", objašnjava kardiolog i dodaje.

"Ova problematika pogađa i starije i mlađe, iako su stariji mnogo osetljiviji. Jači intenzitet magnetnog polja deluje više na hronične bolesnike. Sada bar imamo mogućnost da pratimo promene vremena i putem svojih mobilnih uređaja, pa bi se tako trebalo pripremiti na iste."

Kardiolog objašnjava kako bi trebalo da se ponašaju hronični bolesnici, koji imaju veću mogućnost od negativnih posledica.

"Ove tegobe mogu se javiti i kod potpuno zdravih osoba, što je ređe, oni to kompenzuju svojim mehanizmima koji su potpuno u redu. Kod kardiovaskularnih bolesnika promene vremena deluju drastičnije. Nije loše da ovi bolesnici odu na pregled pred najavljenu promenu vremena, da provere krvni pritisak, EKG i sve ostalo što je predviđeno. Jedno od rešenja je slojevito oblačenje, kojeg se možemo osloboditi u toku dana", ističe prof. dr Ristić.

Međutim, pored lekova, prof. dr Ristić otkriva da alkoholna pića u umerenoj količini mogu povoljno da utiču na naš organizam u ovim situacijama.

"Alkoholna pića u ograničenim količinama imaju isto dejstvo poput lekova, ali bi lekari trebalo da vode računa kome i koliko ih preporučuju. Domaća rakija i vino proširuju krvne sudove i ubrzavaju cirkulaciju, ali moramo paziti na doze", tvrdi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.