Srpkinje prve u Evropi ulaze u menopauzu: Da li je to posledica bombardovanja? VIDEO

Izvor: B92, 26.Okt.2023, 12:48

Srpkinje prve u Evropi ulaze u menopauzu: Da li je to posledica bombardovanja? VIDEO

Pojedini lekari smatraju da je na prevremenu menopauzu uticao osiromašeni uranijum, kojim je naša zemlja bombardovana 1999. godine.

Da li je tačno da žene koje se previše ugoje ili imaju slabiji imunitet, često samo treba da regulišu hormonski disbalans?

Gošća Jutra bila je dr Jelica Bjekić Macut, endokrinolog.

Zašto sve više žena rano ulazi u menopauzu – pre 40. godine?

"Svaka žena, devojčica, rađa se sa velikim brojem folikula, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali tokom života sazre mali broj. Zašto se ulazak u menopauzu dešava ranije? Zato što na to utiču brojni faktori, pre svega, faktori sredine, načina života, načina ishrane, a ne možemo i ne smemo zaboraviti i genetiku."

Za ovo stanje postoji i terapija, navodi lekarka.

"Mi pokušavamo da davanjem te hormonske nadoknade nekako oporavimo, osvežimo organizam. Najveća kontraindikacija za hormonskiu nadoknadu su tromboze."

Da li je prerani ulazak u menopauzu zaista uticaj bombardovanja, tačnije, osiromašenog uranijuma?

"Da vam kažem, to je sada teško reći, jer ne dešava se to samo u Srbiji. Dakle, dešava se i u drugim zemljama Evrope i sveta".

O čemu je još doktorka Jelica Bjekić Macut pričala, pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.