Srednjoškolke retko odlaze kod ginekologa

Izvor: B92, 03.Mar.2014, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednjoškolke retko odlaze kod ginekologa

Srednjoškolci i studenti u Bujanovcu, Preševu i Vranju informacije o kontracepciji pronalaze na internetu, a strah je osnovni razlog zašto ne odlaze kod ginekologa, pokazala je anketa nedavno sprovedena u kampanje o reproduktivnom zdravlju "Nađi vremena".

Među anketiranim srednjoškolcima uzrasta od 18 do 19 godina, 51,5 odsto je seksualno aktivno, a zabrinjavajući je podatak da samo 56 odsto seksualno aktivnih devojaka koristi neki vid zaštite prilikom seksualnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosa.

Ubedljivo najviše ispitanica kao sredstvo kontracepcije koristi kondom 71,11 odsto, dok samo 12,6 odsto njih koristi kontraceptivne pilule, a informacije o kontracepciji pronalaze na internetu.

Najveći broj njih 38,6 odsto kod ginekologa ide jednom u godinu dana, jednom u šest meseci ginekologa poseti 28,44 odsto ispitanica, ali čak 21,28 odsto srednjoškolski kod ginekologa ode tek jednom u pet godina.

Kao glavni razlog za neodlazak ili neredovan odlazak kod ginekologa, srednjoškolke navode strah, kao i dugo čekanje, navodi se u saopštenju organizatora kampanje.

Slična situacija je i kod studentkinja, od kojih je 57,3 odsto seksualno aktivno, a 46,51 odsto prilikom seksualnih odnosa koristi neki vid zaštite.

Na ginekološki pregled najveći broj studentkinja ide jednom u godinu dana 34,88 odsto, dok je čak (41,86 odsto) devojaka navelo strah kao glavni razlog za neodlazak kod ginekologa.

Oko 60 odsto mladića u srednjoj školi koristi kondom kao sredstvo zaštite, a za razliku od devojaka, oni pored interneta, navode da se najviše o seksualnim odnosima i seksualno prenosivim bolestima informišu kroz razgovor sa prijateljima.

Kampanju "Nađi vremena“" finansira Evropska unija i Vlada Švajcarske preko programa Evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svaki drugi srednjoškolac seksualno aktivan

Izvor: Mondo, 03.Mar.2014

Srednjoškolci i studenti u Bujanovcu, Preševu i Vranju informacije o kontracepciji pronalaze na Internetu, a više od..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.