Srbija opet na začelju: Odlučuje se samo troje u milion... VIDEO

Izvor: B92, 12.Okt.2018, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija opet na začelju: Odlučuje se samo troje u milion... VIDEO

Danas se obeležava Evropski dan donacije organa. U Srbiji se od 2. avgusta primenjuje novi Zakon o presađivanju organa, kojim je, umesto informativne, uvedena pretpostavljena saglasnost za doniranje u slučaju moždane smrti.

Kakve je efekte dao ovaj zakon u prva tri meseca primene, koliko pacijanata čeka na transplantaciju i da li smo i dalje na začelju Evrope po broju donora u TV “Jutru” govorila je prof dr Emilija Nestorović, načelnica Odeljenja za transplantaciju srca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kliničkog centra Srbije.

"Srbija se nalazi na začelju kada je reč o donorima. Ove godine to je tri donora na million stanovnika. Postoji jedan pad u odnosu na prošlu godinu", rekla je dr Nestorović i dodala da danas 40 pacijenata čeka neki organ.

Zašto su građani, pogotovo oni stariji, protiv doniranja organa, saznajte u prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.