Srbija opet na začelju: Odlučuje se samo troje u milion... VIDEO

Danas se obeležava Evropski dan donacije organa. U Srbiji se od 2. avgusta primenjuje novi Zakon o presađivanju organa, kojim je, umesto informativne, uvedena pretpostavljena saglasnost za doniranje u slučaju moždane smrti.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 12.10.2018.

13:10

Srbija opet na začelju: Odlučuje se samo troje u milion... VIDEO
Ilustracija / Foto: Thinkstock

Kakve je efekte dao ovaj zakon u prva tri meseca primene, koliko pacijanata čeka na transplantaciju i da li smo i dalje na začelju Evrope po broju donora u TV “Jutru” govorila je prof dr Emilija Nestorović, načelnica Odeljenja za transplantaciju srca Kliničkog centra Srbije.

"Srbija se nalazi na začelju kada je reč o donorima. Ove godine to je tri donora na million stanovnika. Postoji jedan pad u odnosu na prošlu godinu", rekla je dr Nestorović i dodala da danas 40 pacijenata čeka neki organ.

Zašto su građani, pogotovo oni stariji, protiv doniranja organa, saznajte u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: