Srbija legalizuje marihuanu u medicinske svrhe?

Izvor: Mondo, 03.Okt.2014, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija legalizuje marihuanu u medicinske svrhe?

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da to ministarstvo neće praviti problem da se marihuana uvede u medicinu, kao ni sve drugo što daje rezultate u lečenju.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

"Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini. Sigurno nećemo bežati od nečega što ima efekata. Ipak, ne želimo ni da donosimo nešto preko noći. Hoćemo da sve građane upoznamo o čemu se tu radi", kazao je Lončar za >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << današnje izdanje lista "Blic".

Lončar je kazao da će sve biti predstavljeno građanima i stručnoj javnosti u petak i subotu na javnoj tribini o promeni zakona u pogledu marihuane i njenog korišćenja u medicini.

Humanitarna organizacija "Lekalizuj" pokrenula je inicijativu za izmenu zakona o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe.

NEMA ZAHTEVA ZA REGISTRACIJU LEKOVA

Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) dosad nije podnet nijedan zahtev za registrovanje nekog leka sa kanabisom ili dozvole za klinička ispitivanja te vrste, rečeno je danas Tanjugu u ovoj agenciji.

"Lek koji sadrže opojne droge, uključujući i kanabis, kao i svaki drugi lek, može da se nađe u prometu ukoliko poseduje dozvolu za stavljanje u promet, ili dozvolu za uvoz neregistrovanog leka", izjavio je saradnik za odnose sa javnošsću ALIMS-a Aleksandar Tucović.

On je dodao da je "za promet ovih lekova, pored navednih dozvola koje izdaje ALIMS, neophodno pribaviti i dozvolu za opojne droge izdatu od Ministarstva zdravlja Republike Srbije".

"Ove dozvole se izdaju na osnovu Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima i Pravilnika koji regulisu promet psihoaktivnih supstanci, u skladu sa godisnjim kvotama za opojne droge za Republiku Srbiju", objasnio je Tucović i napomenuo da je, "kada se radi o uvozu ovih lekova, u postupku carinjenja potrebno obezbediti dozvole i Ministarstva zdravlja i ALIMS".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.