Srbi drugi na listi: Godišnje pojedemo čak 135 kilograma namirnice koja diže pritisak i šećer u krvi

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 12:18

Srbi drugi na listi: Godišnje pojedemo čak 135 kilograma namirnice koja diže pritisak i šećer u krvi

Samo jedna zemlja je ispred nas u rangu konzumacije ove namirnice

Poznato je da su Srbi veliki gurmani, pa se tako podrazumeva da skoro svaki ručak ima i meso. Takođe, dve namirnice koje se smatraju osnovnim za našu prehranu su hleb i mleko, a rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da je Srbija na drugom mestu na listi konzumacije hleba.

Na godišnjem nivou u proseku pojedemo čak 135 kilograma hleba, što je daleko više od drugih, dok je na prvom mestu Turska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa neverovatnih 199,6 kilograma.

Zna se da hleb nije baš najzdravija namirnica, pogotovu ako se pravi od belog brašna. Savetuje se da on bude od ražanog, crnog ili heljdinog brašna, kao i od celog zrna pšenice. Nutricionisti upravo to i preporučuju, hleb bogat vlaknima zbog boljeg uticaja na metabolizam i probavu.

Hleb može da utiče i na krvni pritisak, odnosno da ga podigne. Kako navodi CDC, hleb i peciva su dva glavna izvora natrijuma za koji se zna da diže krvni pritisak.

Kako je pokazala studija iz 2018. godine, objavljena u časopisu "Nutrients", čak i skromna količina hleba može da poveća rizik od hipertenzije - samo jedan komad ove namirnice nedeljno povećava rizik od povišenog pritiska. Takođe, natrijum, koji je glavni krivac za pojavu hipertenzije, ima i drugi negativni efekat, a to je da podstiče nadimanje. Vezuje vodu u organizmu, što dalje dovodi do oticanja, kao i zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.