Izvor: eKlinika.rs, 15.Feb.2024, 18:01

Sok od cvekle ima i 4 zdravstvene prednosti za koje možda niste znali

Sok od cvekle je poznat je po tome što snižava visok krvni pritisak i smanjuje upalna stanja. Ovaj često sladak napitak može dobro da se uklopi i sa obilnim obrokom, a s obzirom na to da je cvekla prepuna vlakana ona podstiče i rast dobrih bakterija u našim crevima. A zna se da nam je potrebno mnogo zdravih bakterija u sistemu za varenje kako bismo se borili protiv bolesti i ojačali imuni sistem, podsećaju lekari.
Sok od cvekle nije dobar samo za snižavanje krvnog pritiska Sok >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << od cvekle, međutim nije dobar samo za snižavanje krvnog pritiska, zaštitu i očuvanje jetre…. Stručnjaci podsećaju na još 4 zdravstvene prednosti ovog prirodnog napitka.
Povećanje izdržljivost Studija iz 2017. pokazala je da dugotrajna konzumacija soka od cvekle može da pomogne u povećanju performansi, kardiorespiratornih sposobnosti i povećanju vremena potrebnog da se oseti iscrpljenost. Istraživanja o dejstvu soka od cvekle sprovedena su na raznim sportistima a njihov zajednički cilj bio je ispitivanje blagotvornog dejstva soka od cvekle na atletske performanse. Rezultati su pokazali da su plivači, koji su pili sok od cvekle, značajno povećali svoj anaerobni prag nakon dodavanja napitka u poređenju sa testiranjem bez soka. To znači da im je povećan kapacitet kiseonika omogućio da duže plivaju. Takođe pokazalo se da sportisti manje troškove aerobne energije kada piju sok što im je omogućilo da mogu da izdrže duže vreme vežbanja i plivanja.
Pomaže u prevenciji anemije Anemija je rezultat nedostatka crvenih krvnih zrnaca, odnosno disfunkcija crvenih krvnih zrnaca u telu. Može da izazove vrtoglavicu, bledilo kože, kratak dah, ubrzan rad srca i mnoge druge probleme. A sok od cvekle je bogat gvožđem, koje je esencijalna komponenta crvenih krvnih zrnaca. Bez gvožđa, crvena krvna zrnca ne mogu da prenose kiseonik po telu. Ljudi koji imaju nizak nivo gvožđa ponekad mogu da razviju anemiju zbog nedostatka gvožđa.
Podržava kognitivno zdravlje – „podmlađuje mozak“ Sok od cvekle „povećava protok krvi u mozgu kod starijih ljudi, što bi moglo da posluži kao prirodan način da se spreči Alchajmerova bolest i bori se protiv progresije demencije i drugih kognitivnih stanja“, navode istraživači. Studija iz 2017. objavljena u Journal of Gerontology: Medical Sciences otkrila je da dodatak soka od cvekle u kombinaciji sa vežbanjem izaziva moždanu aktivnost kod starijih osoba koja liči na onu kod mlađih odraslih osoba. Ispostavilo se da sok od cvekle deluje kao vežba, povećavajući dotok krvi u mozak. A povećanje dotoka krvi u mozak u suštini čini stariji mozak mlađim, odnosno podmlađuje mozak.
Odličan izvor minerala Napitak do sirove cvekle je odličan izvor kalijuma — minerala i elektrolita koji pomažu u funkcionisanju nerava i mišića, zatim gvožđa i mnogih drugih minerala, uključujući magnezijum, mangan, natrijum, cink, bakar i selen. Pored vitamina i minerala, sok od cvekle sadrži i nitrate.
Iako ima mnogo prednosti ovog soka, postoji i nekoliko neželjenih efekata kojih bi trebalo da budemo svesni. Ako već uzimate lekove za krvni pritisak, konsultujte se sa lekarom pre nego što počnete da pijete ovaj sok. Takođe, njegovi visoki nivoi oksalata mogu da izazovu stvaranje kamena u bubregu.
Članak Sok od cvekle ima i 4 zdravstvene prednosti za koje možda niste znali se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.