Izvor: eKlinika.rs, 27.Apr.2025, 14:01

Smeju li osobe sa dijabetesom da jedu skrobne namirnice i šta je najvažnije u unosu ugljenih hidrata

Skrobne namirnice, odnosno skrobna hrana ne sadrži isključivo ugljene hidrate već i vlakna, vitamine, minerale i neke šećere. Zato je važno uvrstiti ih u svakodnevnu ishranu, a osobe koje to treba da čine sa oprezom jesu one sa dijabetesom.
Koje su najvažnije skrobne namirnice U njih spadaju prvenstveno hleb, krompir, pirinač i testenina.
Skrobna hrana bi trebalo da čini važan deo uravnotežene ishrane, jer je ona rezervoar i glavni izvor ugljenih hidrata, vlakana, vitamina i minerala. Sve ove supstance daju energiju, pomažu procesu varenja, stvaraju osećaj sitosti… Mnogi pojednostavljuju ulogu skroba poistovećujući ga sa svim ugljenim hidratima i izbacujući ga iz ishrane što je potpuno pogrešno....

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.