Smanjuje upale, štiti od srčanih oboljenja i dijabetesa: Jedite ovo voće i desiće se čuda

Izvor: B92, 20.Okt.2023, 17:09

Smanjuje upale, štiti od srčanih oboljenja i dijabetesa: Jedite ovo voće i desiće se čuda

Evo šta će se dogoditi u vašem telu ako jedete šljive svaki dan.

Ovo voće je praktično za nošenje na posao ili trening, jer ne zahteva nikakvu opremu za pripremu, zasitiće vas i lako se vari.

Osim toga, šljive su izuzetno hranljive, sadrže mnogo vitamina i minerala, kao i vlakna i antioksidanse, koji štite od širokog spektra bolesti.

Ako još uvek niste uključili sveže šljive u svoju svakodnevnu ishranu, evo nekoliko razloga zašto se preporučuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da to učinite.

Sadrže mnoge hranljive materije

Više od 15 minerala i vitamina i mali broj kalorija preporučuju šljive za svakodnevnu konzumaciju. U 100 grama šljiva ima 30 kalorija, osam grama ugljenih hidrata, sedam grama šećera, jedan gram vlakana, a ima i vitamina A, B, C i K.

Pored toga, svaki plod šljive sadrži magnezijum, kalijum, fosfor, bakar i mangan.

Oni su bogati antioksidansima

Šljive su bogate antioksidansima, koji blagotvorno utiču na smanjenje upale i štite ćelije od slobodnih radikala.

Posebno su bogati polifenolima, koji pozitivno utiču na zdravlje kostiju i mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa.

Neka istraživanja su pokazala da šljive sadrže dvostruko više polifenola nego što ih ima kod nektarina.

Pozitivno utiču na nivo šećera u krvi

Iako su prilično bogate ugljenim hidratima, šljive ne izazivaju značajan skok šećera u krvi.

Ovo se pripisuje njihovom potencijalu da povećaju nivoe hormona koji igra ulogu u regulaciji šećera u krvi.

Pored toga, vlakna u šljivama mogu biti delimično odgovorna za njihov uticaj na šećer u krvi. Naime, vlakna usporavaju brzinu kojom naše telo apsorbuje ugljene hidrate posle obroka, što dovodi do postepenog povećanja šećera u krvi, ali ne i do naglog skoka šećera u krvi.

Prijatelj srca

Redovna konzumacija šljiva može pozitivno uticati na zdravlje srca. Proučavani su zbog njihovog potencijala da snize visok krvni pritisak i nivo holesterola, koji su glavni faktori rizika za srčana oboljenja.

Pozitivni efekti svežih i sušenih šljiva na faktore rizika od srčanih oboljenja verovatno su posledica velike količine vlakana, kalijuma i antioksidanata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.