Izvor: eKlinika.rs, 22.Maj.2021, 11:01

Sluz detektuje bakterije, viruse i alergene i sprečava ih da se šire telom

Sluz je neophodna za dobro funkcionisanje organizma, štiti od bolesti, ali nekada može biti simptom i teških bolesti pluća. Tehnički posmatrano sluz je lepljivi, želatinozni materijal koji oblaže pluća, grlo, usta, nos i sinuse. Previše ove supstance, praćene kašljem ili otežanim disanjem, razlog su da obavezno posetite doktora. Nekada je posledica jednostavne činjenice da ne pijete dovoljno vode, a nekada uvod u ozbiljna zdravstvena stanja.
Borac protiv štetnih bakterija Sluz >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << proizvode membrane u nosu i sinusima, a njegova glavna funkcija je da detektuje bakterije, viruse i alergene i spreči ih da se šire telom. Njena uloga je da jednostavno zarobi ove štetne supstance i prosledi ih u stomak, koji ih potom izbaci iz tela.  Sluz stvara probavni sistem, grlić materice, urinarni trakt i respiratorni sistem.
Kada je u pitanju respiratorni sistem, sluz ima višestrana svojstva – štiti tkivo koje oblaže pluća, grlo, nosni i sinusni prolaz. Ispunjena je antitelima i enzimima čiji je zadatak da eliminišu štetne bakterije koje dospevaju iz vazduha u nos, grlo, pluća. Zdrav čovek ne primećuje sluz, ipak u slučaju bolesti može se javiti pojačano lučenje i menjanje boje. Ljudi koji puše ili oni koji su izloženi štetnim česticama iz vazduha često osećaju prekomerno lučenje sluzi. A previše sluzi je često posledica alergija, na prašinu ili polen, i u tom slučaju sluz je bistre boje.
Boja sluzi može biti simptom bolesti Kod prehlade, infekcije sinusa ili bronhitisa,  najčešće je žuta ili zelenkasta. Pri infekciji telo proizvodi više belih krvnih zrnaca koje sadrže supstancu zvanu neutrofil, koja sluzi može dati žutu ili zelenkastu boju. Možda ćete primetiti crvenu ili smeđu boju sluzi nakon iszduvavanja nosa. Ukoliko preterujete sa čišćenjem, usled iritacije i isušivanja tkiva koje oblažu nosne šupljine može se pojaviti malo krvi u sluzi. Ovo nije razlog za brigu, ipak previše krvi može biti posledica ozbiljne infekcije, kod pneumonija, bronhitisa, kancera.
Flegma je vrsta sluzi koji proizvode pluća i respiratorni organi i ova sluz je znak upale, a izbacuje se kašljem. U toku bolesti može biti gušća i lepljiva, može se skupljati u plućima i grlu, dovesti do otežanog disanja i gutanja.
Šta znači kad je sluz gusta Čest je simptom i nazalnog kapanja, kada se se sluzi iz zadnjeg dela nosa sliva niz grlo, usled čega se javlja kašalj. Gusta sluz takođe može biti znak da je sluzokoža suviše suva. Ovaj simptom je posledica suvog vazduha, činjenice da ne pijete dovoljno vode, a previše kafe, čaja ili alkohola koji mogu da uslove dehidraciju. Gusta sluz je pratilac upotrebe i nekih lekova, ali i pušenja. Prevelike količine sluzi su simptomi i ozbiljnih bolesti kao što su bronhitis, hronične opstruktivne bolesti pluća, cistične fibroze…
Kada posetiti doktora Velike količine sluzi praćene groznicom, upornim kašljem, bolom u plućima i nedostatkom daha su razlog da posetite doktora, posebno ako traju duže od 10 dana, a viška sluzi se možete rešiti ispiranjem nosa prokuvanom slanom vodom, koja će opustiti nosne kanale i omogućiti lakše izbacivanje sekreta.
Članak Sluz detektuje bakterije, viruse i alergene i sprečava ih da se šire telom se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.