Situacija je alarmantna: Za dve nedelje dupliran broj zaraženih od velikog kašlja

Izvor: B92, 29.Nov.2023, 20:07

Situacija je alarmantna: Za dve nedelje dupliran broj zaraženih od velikog kašlja

U Srbiji je do ovog trenutka potvrđeno 298 slučajeva velikog kašlja. U poslednje dve nedelje broj obolelih se skoro duplirao, i čini se da se neće zaustaviti na ovom broju.

Institut za javno zdravlje Srbije je 15. novembra objavio da u Srbiji ima 157 obolelih, da bi presek tokom jučerašnjeg dana, odnosno, 28. novembra potvrdio da je sada obolelo duplo više ljudi. Iz tog razloga, uvedeno je i testiranje na veliki kašalj, koje se može obaviti na samom Institutu "Dr Milаn >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Јоvаnоvić Bаtut".

Za pacijente sa prebivalištem izvan Beograda uput mora overiti nadležna filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Dodaje se i da se uzimanje uzoraka na sopstveni zahtev naplaćuje. Kako se navodi, uzorak se može uzeti kao bris ili iz krvi i radi se metodom PCR ili serološkim određivanjem IgG antitela u krvi.

Vrsta uzorka za laboratorijsku dijagnostiku zavisi od dužine trajanja kašlja – ako kašalj traje kraće od 14 dana radi se PCR analiza, za kašalj koji traje od 14 do 28 dana PCR i serološka analiza, a ako traje duže od 28 dana, serološko ispitivanje krvi.

Do sada je laboratorijski potvrđeno oko 150 slučajeva Pertussisa na nivou Vojvodine, dok je situacija u susednim zemljama, tačnije u Hrvatskoj još alarmantnija.

Naime, u Hrvatskoj je trenutno više od 1.000 obolelih od velikog kašlja, a u Zagrebu su već danima stvaraju veliki redovi za testiranje.

"Imamo veliko povećanje broja obolelih, toliko ih nismo imali više od 40 godina", rekao je šef Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Bernard Kaić, preneo je portal Index.hr.

On je ukazao da je na delu prava epidemija i da je to jedan od razloga zbog kojih su veliki redovi za testiranje.

Poznato je da veliki kašalj najviše pogađa decu uzrasta do dvanaest meseci, ali sve je više i školske dece od deset do četrnaest godina koja su obolela od toga.

U pitanju je bolest protiv koje je obavezna vakcinacija. Aktivna imunizacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja se sprovodi kod lica od navršena dva meseca života primenom kombinovanih vakcina koje u svom sastavu sadrže komponente protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, sa ili bez komponenata protiv drugih zaraznih, u skladu sa Kalendarom imunizacije, navode iz GZJZ.

Prva revakcina se daje u drugoj godini života, godinu dana (najkraće šest meseci) nakon sprovedene primarne serije petovalentnom vakcinom. Druga revakcina se sprovodi četvorovalentnom vakcinom i daje se u okviru priprema za polazak u prvi razred osnovne škole (najkasnije u toku prvog razreda).

Reč je inače o respiratornoj infekciji koju izaziva bakterija bordatela pertusis. Svako ko kašlje duže od dve nedelje sa zacenjivanjem i ima nagon za povraćanjem, prema definiciji američkog Centra za kontrolu zaraznih bolesti, vodi se kao da ima veliki kašalj i nema drugih specifičnih simptoma. Bolest traje 100 dana, prvih sedam samo curi nos, tri nedelje sledi kašalj sa zacenjivanjem, a ukupno oboleli kašlju i do pomenutih 100 dana.

Bolest se leči antibioticima, ali lečenje ne skraćuje trajanje bolesti i ne utiče na kliničke simptome, već se antibiotici koriste da se bolest ne bi prenosila na druge.

Kako kašalj može biti simptom i drugih stanja, bolest može da ostane neprimećena pre svega kod starijih

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.