Izvor: eKlinika.rs, 27.Apr.2023, 11:02

Sirova ili kuvana blitva – kako je zdravije jesti ovo lisnato povrće

Blitva je lisnato zeleno povrće koje spada u grupu u najzdravijeg zeleniša i ono što je važno jeste da može da se jede i sirova i kuvana. Sadrži vitamin K, koji pomaže telu da zaceli rane i održava zdravlje kostiju. Takođe sadrži vitamin A, koji održava zdravlje očiju, kože i imunološkog sistema. Dobar je izvor magnezijuma, koji pomaže u održavanju zdravlja mišića, kostiju i nerava. A kao i ostalo lisnato povrće, bogata je vlaknima i antioksidansima, a ima malo kalorija, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << masti i natrijuma.
Blitva je odličan dodatak zdravoj ishrani Blitva je veoma zastupljena u mediteranskoj ishrani jer je bogata hranjivim materijama koje su skoncentrisane u listu. Osim bogatstva vitamina – vitamina A (beta karotena), vitamina K (jedna od najbogatijih biljaka ovim vitaminom) i vitamina C, kao i minerala – magnezijuma, mangana, gvožđa i kalijuma, blitva sadrži i antioksidanase. Najviše ima luteina i zeaksantina, koji dobro  deluju na mrežnjaču oka i sprečavaju makularnu degeneraciju, jedan od uzroka slepila. Svi aktioksidansi iz blitve dobri su za imuni sistem, što je veoma bitno posle dugog zimskog perioda kada se i javljaju sezonske respiratorne infekcije. Vlakna blitve su rastvorljiva i dobro utiču probavni sistem, odnosno na rad creva jer sprečava opstipaciju.
Listovi blitve mogu da se jedu i sirovi i kuvani Imajte na umu da su listovi blitve deo biljke koji se koristi u ishrani s obzirom na to da je tvrda i sočna stabljika manje hranljivija. Takođe, ne treba zaboraviti i da:
listovi blitve mogu da se jedu sirovi ili kuvani sirova blitva je manje gorka od kuvane gomila sirove blitve kuvanjem će se pretvoriti u vrlo malu količinu obarenog lista stabljike su deblje od listova pa im treba duže da se kuvaju, ako se koriste za ishranu. Nutricionisti kažu da se kuvanjem gube vitamini, ali, s obzirom na to je koncentracija vitamina u ovom lisnatom povrću tolika, blitva će i nakon kuvanja, barenja, dinstanja… i dalje zadržati  blagotvorno dejstvo. Obično se kuva ili pari, a može da se jede i sirova. Ukoliko vas ne privlači ukus sirove blitve, ne morate da je jedete neobrađenu, jer za razliku od većine ostalog povrća i voća, blitva ima više dostupnih nutrijenata kad se termički obrašuje, odnosno kada se skuva.
Članak Sirova ili kuvana blitva – kako je zdravije jesti ovo lisnato povrće se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.