Izvor: eKlinika.rs, 28.Mar.2024, 18:01

Sindrom mrtve zadnjice ispoljava se bolovima u leđima i kukovima, kako da sprečimo probleme

Sindrom mrtve zadnjice posledica je nefunkcionisanja jednog od mišića zadnjice – gluteus mediusa. Javlja se uglavnom posle dugotrajnog sedenja, usled pritiska na zglobove i mišiće, ispoljava se nelagodnošću i bolom u lumbalnom delu kičmenog stuba i kukovima. Klinički termin za ovo stanje je gluteus medius tendinopatija, a često se naziva i glutealna amnezija.
Mišić koji pokreće kuk Gluteus medius je mišić koji pokreće kuk prilikom hoda, trčanja, penjanja uz stepenice. Sedenje je problem savremenog čoveka i stanje koje pojačava rizik od gojaznosti, razvoja dijabetesa.
– Predugo sedenje slabi cirkulaciju i uzrokuje glutealnu amneziju i bolove koji mogu da se šire na donji deo leđa, kukove i zglobove....

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.