Izvor: eKlinika.rs, 24.Jun.2023, 18:02

Šetnja posle večere i njenih 10 iznenađujućih zdravstvenih efekata

Šetnja je uvek dobra ideja, reći će vam to stručnjaci za fitnes ali i mentalno zdravlje, koja se u praksi sama potvrdi čak i nakon kratkog perioda upražnjavanja. Jednostavno, telo je, kada se navikne, samo „traži“ a u kompletu se osećamo bolje, zdravije, raspoloženije.
Zašto je večernja šetnja fantastično rešenje ako se nateramo na nju posle napornog dana Savremeni način života primorava nas da satima sedimo ispred računara bez fizičke aktivnosti, pa nam takav način >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << života neosetno pređe u svakodnevnu rutinu. Pod plaštom nedostatka vremena jer se najveći deo dana provede u radu, neretko se večernji sati svedu uz sedenje ispred televizora ili opet računara, uz ono što je logični dodatak: grickalice, piće… I to je onda u krajnjem rezultatu još sedenja, zar ne?
Nije lako, ali makar pokušajte! Zdravstvene prednosti večernje šetnje su neverovatne, a efekti se primećuju veoma brzo. Kada krenete, nećete više imati problem sa motivacijom. Ovaj vid fizičke aktivnosti posebno je značajan ako imate naviku da večerate.
1. Ako večernja šetnja preraste u redovan trening imaćemo više energije Hodanje je vežba koja se smatra jednim od najzdravijih načina za povećanje nivoa energije. Iako ste verovatno umorni, večernja šetnja vas i pored angažovanja tela neće umoriti dodatno, naprotiv. Nivo naše energije će se povećati. Za to je dovoljno od 30 minuta do sat vremena.
2. Prirodni osećaj opuštenosti Posle dugog dana, nema ničeg boljeg od šetnje koja će nam razbistriti um i pomoći da se opustimo. Večernja šetnja angažovaće mišiće koje uglavnom ne koristiimo mnogo tokom dana. Zauzvrat, to pomaže u opuštanju tela i uma, smanjuje stres i anksioznost. Poboljšanje raspoloženja je logična posledica opuštanja.
3. Više kvalitetnog sna Pravilan, efektivan i kontinuiran san je važan jer našem telu treba odmor. Nedostatak sna negativno utiče telo ali i um, jer kada smo nanaspavani, nismo dobro, nismo zadovoljni, nemamo dovoljno kapaciteta za svakodnevne aktivnosti. Redovna večernja pomaže u opuštanju tela pred san uz smanjenje stresa.
4. Večernja šetnja je velika pomoć kod varenja Šetnja posle večere ubrzava metabolizam i pomoći će nam pravilno varimo hranu. Ako večerate redovno a posle toga idete u šetnju, obavezno sačekajte da prođe pola sata od obroka. Nemojte izlaziti odmah i nemojte davati jak tempo šetnji.
5. Manje bolova u leđima Večernje šetnje mogu da pomognu osobama koje pate od bolova u leđima. Posle celodnevnih poslova, sedenja u kancelariji ili ispred računara, svi mišići naših leđa su napeti. Šetnja na kraju dana efikasno pomaže posebno u ublažavanju ukočenosti i bolova u donjem delu leđa.
6. Utiče na regulaciju visokog krvnog pritiska Jedna od najvažnijih zdravstvenih prednosti večernjih šetnji je to što pomažu u smanjenju visokog krvnog pritiska, kao i kod hipertenzije. Kada se naše telo i um osećaju opušteno, naš krvni pritisak ostaje na zadovoljavajućem nivou, ako nemamo hroničnu hipertenziju. Večernja šetnja ne samo da pomaže u snižavanju krvnog pritiska, ona i poboljšava rad srca i smanjuje rizik od srčanih bolesti.
7. Jača imunski sistem Izlazak u večernju šetnju je modus vežbe odnosno fizičke aktivnosti koji angažuje doslovno svaki deo našeg tela. Od toga imunski sistem ima velike koristi, a to znači da se i naše opšte zdravlje poboljšava. Dobijamo dodatnu snagu da se borimo protiv različitih zdravstvenih problema i iskušenja, kao i bolju zaštitu od infekcija.
8. Pojačava mišićnu snagu Brze večernje šetnje mogu da pomognu da ojačamo mišiće. Mišići, a samim tim postura celog tela biće stabilnija, čvršća, ali i fleksibilnija. Bez jakih mišića nema ni stabilne koštano-zglobne mase, tako da je korist višestruka.
9. Brži gubitak kilograma Uz sve navedeno, brze večernje šetnje su odličan način da skinemo višak kilograma. Još jedna dodatna prednost je smanjeni rizik od gojaznosti. Nije nam potreban rigorozan režim vežbanja da bismo izgubili na težini ako to želimo. Svakodnevna šetnja značajno pomaže u kontroli težine i procesu mršavljenja.
10. Više večernje šetnje, manje šanse za depresiju Opuštanje, dosta kiseonika i puštanje loših misli da odu od nas smanjuje rizik od depresije. Osećaćemo se pozitivnije i vedrije, biti bolje raspoloženi i manje tužni ako nas nešto muči.
Članak Šetnja posle večere i njenih 10 iznenađujućih zdravstvenih efekata se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.