Izvor: eKlinika.rs, 12.Feb.2024, 14:01

Serotonin i dopamin – da li znate razliku između ova dva hormona sreće

Kada govorimo o našem raspoloženju i hormonima sreće, serotonin i dopamin često se koriste zajedno. Poznato je da utiču na to kako se osećamo. Oba su neurotransmiteri koji su ključni za regulaciju raspoloženja i emocionalno blagostanje. Oni utiču na osećaj sreće, zadovoljstva kao i stabilnosti. Jasno je da među njima ima sličnosti. Ali postoje i neke ključne razlike između serotonina i dopamina.
Šta je serotonin Serotonin je neurotransmiter ključan za >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << regulaciju raspoloženja, apetit i san. Pomaže kod osećaja blagostanja i opuštenosti, utičući na emocionalnu stabilnost, kaže psihijatar dr Pankaj B Borade za HealthShotsNizak nivo serotonina povezan je sa stanjima poput depresije i anksioznosti, što naglašava njegovu ulogu u održavanju mentalnog zdravlja.
Šta je dopamin Dopamin je neurotransmiter povezan sa sistemom nagrađivanja mozga, motivacijom i zadovoljstvom. On igra ključnu ulogu u jačanju ponašanja i motoričke kontrole. On je hemijski glasnik u mozgu koji upravlja motivacijom, kretanjem, pamćenjem, raspoloženjem, spavanjem i regulacijom ponašanja. Poremećaji u nivou dopamina uključeni su u zdravstvena stanja kao što su Parkinsonova bolest i šizofrenija, naglašavajući njihov značaj u ukupnom mentalnom funkcionisanju.
Koje su sličnosti između serotonina i dopamina Serotonin i dopamin često se nazivaju „hormonima sreće” zbog njihove uloge u stimulisanju pozitivnih emocija i prijatnih iskustava. Oni doprinose osećanju radosti, zadovoljstva i motivacije, kolektivno utičući na osećaj sreće. Njihove sličnosti su sledeće:
1. Oba su neurotransmiteri u mozgu
Serotonin i dopamin su hemijski glasnici koji prenose signale između nervnih ćelija u mozgu, olakšavajući komunikaciju unutar centralnog nervnog sistema, kaže dr Borade.
2. Imaju bitnu ulogu u regulisanju raspoloženja
I serotonin i dopamin utiču na osećaj sreće i zadovoljstva. Oni su važni kada je u pitanju regulacija raspoloženja i emocionalno blagostanje i stabilnost.
3. Utiču na aspekte ponašanja i emocija
Serotonin i dopamin utiču na različite aspekte ponašanja i emocionalnosti. Oni doprinose motivaciji, zadovoljstvu i opštem mentalnom funkcionisanju.
4. Uključeni su u poremećaje mentalnog zdravlja kada su neuravnoteženi
Neravnoteža u nivoima serotonina i dopamina povezana je sa poremećajima mentalnog zdravlja kao što su depresija, anksioznost, apatija i šizofrenija. Ovim se naglašava njihova uloga u održavanju mentalnog blagostanja.
5. Podložni su složenim interakcijama sa drugim neurotransmiterima
Serotonin i dopamin ne deluju izolovano. Na njihove funkcije utiču interakcije sa drugim neurotransmiterima, naglašavajući složenost hemijske signalizacije mozga.
Koje su razlike između dopamina i serotonina Iako postoje sličnosti između serotonina i dopamina, između njih postoje i neke razlike.
1. Funkcija
Serotonin prvenstveno funkcioniše u regulaciji raspoloženja i sna, doprinoseći emocionalnoj stabilnosti, kaže dr Borade. Dopamin se fokusira na sistem nagrađivanja i motivaciju mozga, jačajući ponašanje i utiče na zadovoljstvo i želju.
2. Implikacije
Nizak nivo serotonina je u korelaciji sa depresijom, dok višak može dovesti do serotoninskog sindroma, koji je potencijalno opasna po život reakcija na lek. Nizak nivo dopamina je povezan sa apatijom, dok je povišen nivo povezan sa šizofrenijom.
3. Neuralni putevi
Serotonin deluje uglavnom u limbičkom sistemu, utičući na emocije, kaže dr Borade. Dopamin deluje u mezolimbičkim i mezokortikalnim putevima, utičući na motivaciju i nagradu.
4. Fizički efekti
Serotonin utiče na apetit i varenje. Dopamin utiče na motoričku kontrolu i koordinaciju.
5. Normalni nivoi
Serotonin se obično kreće od 101 do 283 nanograma po mililitru. Dopamin je različit, u rasponu od 0,28 do 0,60 nanograma po mililitru. Normalni nivoi variraju pojedinačno, a dijagnoze se zasnivaju na simptomima, a ne na apsolutnim nivoima. Važno je napomenuti da probleme ne stvara apsolutni nedostatak, već funkcionalna disregulacija.
Neravnoteža nivoa serotonina i dopamina može značajno uticati na mentalno zdravlje. Dakle, redovno praćenje i odgovarajuće intervencije od ključnog su značaja za održavanje optimalnog mentalnog zdravlja.
Članak Serotonin i dopamin – da li znate razliku između ova dva hormona sreće se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.