Seks sputavaju najmasovnije bolesti

Izvor: eKlinika.rs, 16.Jun.2015, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seks sputavaju najmasovnije bolesti

U najmanje 80 odsto slučajeva erektilna disfunkcija je posledica zdravstvenog stanja muškaraca. Sa problemom ED najčešće se suočavaju oboleli od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa
Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

EREKTILNA difunkcija se često povezuje sa stresom, umorom, neraspoloženjem, ali je uzrok zapravo samo u 10 do 20 odsto slučajeva psihološke prirode, a svim ostalim posledica fizičkog ili zdravstvenog stanja. Zato doktori često i >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << kažu da je penis „toplomer“ za opšte stanje zdravlja muškaraca.

tatistika pokazuje da čak 52 odsto muškaraca nakon četrdesete godine doživi erektilnu disfunkciju. Iako je ED široko rasprostranjen i zabrinjavajući problem sredovečnih muškaraca, problem nije redak ni kod mlađih muškaraca, koji doživljavaju erektilnu disfunkciju uglavnom zbog psiholoških faktora. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da samo jedan od 10 muškaraca traži lečenje ili leči ovaj problem.
– Bilo koja vrsta stida ili straha od odlaska lekaru je nepotrebna, pošto je seksualna aktivnost jedna od osnovnih ljudskih potreba i važan je faktor za naše zdravlje i raspoloženje – kaže za „Novosti“ profesor dr Aleksandar Vuksanović, urolog Klinike za urologiju i nefrologiju Kliničkog centra Srbije. – To je, takođe, i stav Svetske zdravstvene organizacije. Druga važna činjenica je da erektilna disfunkcija može biti izlečena u čak 95 odsto slučajeva.
Erektilna disfunkcija je nemogućnost postizanja ili očuvanja erekcije dovoljno za zadovoljavajuću seksualnu aktivnost. Drugim rečima, penis ne postaje dovoljno čvrst da bi omogućio muškarcima da imaju odnos. Erekcija je kompleksan proces koji uključuje promene u mišićima, nervima i krvnim sudovima penisa. To znači da se ED dešava zato što nedovoljno krvi ulazi ili ostaje u penisu da bi održao erekciju.
ED nije normalan deo starenja, kao što mnogi ljudi misle – kaže prof. Vuksanović. – Čak i u zrelim godinama muškarci bi trebalo da su sposobni da imaju erekciju. Dakle ako ne postoje ozbiljni zdravstveni problemi, parovi bi trebalo da uživaju u svom seksualnom životu i u zrelim godinama. Činjenica je, međutim, da muškarci koji doživljavaju erektilnu disfunkciju zbog drugih bolesti, recimo, kardiovaskularnih ili dijabetesa mogu, takođe, da imaju psihološku reakciju na nju. Erektilna disfunkcija može da uznemiri muškarce dok se konstantno suočavaju sa strahom da će se njihove neuspešne erekcije ponavljati u budućnosti.
Tako oni, kaže profesor Vuksanović, ulaze u začarani krug i njihova uznemirenost samo postaje dublja. Obično je praćena i osećajem sramote koji je u najvećem broju slučajeva potisnut u podsvest. Erektilni problemi koji su uzrokovani psihološkim faktorima, pak, mogu da se jave zbog depresije, anksioznosti, stresa, straha od neuspeha u seksu, konflikta u partnerskim odnosima i, takođe, zbog nedostatka seksualnog iskustva.
– Kada muškarac poveri svoj problem sa erekcijom doktoru, treba da očekuje neka pitanja o pokazateljima njegovog opšteg zdravstvenog stanja: visok krvni pritisak, visok nivo holesterola ili visok nivo šećera u krvi, pošto je erektilna disfunkcija često rani signal kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa – objašnjava profesor Vuksanović. – Lekari prvo predlažu manje agresivne tretmane, što podrazumeva tablete. Iako se lekovi za ED kupuju, dostupni su samo na lekarski recept. To znači da muškarci koji hoće da reše problem sa ED moraju da posete lekara koji će im propisati odgovarajuću terapiju. Sve druge opcije koje su dostupne na tržištu, koje se kupuju bez lekarskog recepta, čak i ako se prodaju u apotekama, samo su dodaci ishrani, a ne lekovi. Zato nikad ne treba počinjati lečenje na svoju ruku, nego isključivo po preporuci i pod nadzorom lekara.
Nekad samo zdrav način života može da popravi seksualni život. Tako je jedna od studija pokazala da su samo gubitak težine i vežbanje poboljšali erektilnu fukciju.
OŠTEĆENjA NERAVA
Polovina muškaraca sa dugotrajnim dijabetesom ima povremenu ili čak redovnu erektilnu disfunkciju. Studije su potvrdile da pacijenti sa dijabetesom imaju četiri puta veću šansu da dožive erektilnu disfunkciju i ona se javlja pet do deset godina pre nego erektilna disfunkcija kod zdravih muškaraca. Za ovo postoji više razloga, ipak najvažniji su povezani sa efektima povišenog šećera u krvi: oštećenja nerva, erektilnog tkiva i malih krvnih sudova, ali i oštećenja na drugim tkivima u telu. Oštećenja nerava mogu uzrokovati manje osetljiv penis i smanjiti senzitivnost na signale koji iz mozga dolaze do penisa, otežavajući postizanje i održavanje erekcije. Kada je erektilno tkivo oštećeno mišići ne mogu pravilno da se opuste i penis u erekciji ne može da se pravilno napuni krvlju.
eKlinika.rs / Novosti.rs

Nastavak na eKlinika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.