Izvor: eKlinika.rs, 28.Nov.2022, 14:02

Šarlah ima jasne simptome, kako se prenosi i kako se zaštititi

Šarlah je specifična bakterijska infekcija nepčanih krajnika kojoj su posebno izložena deca. Budući da može da dovede do oštećenja srca ali i drugih organa, pravovremena i adekvatna terapija antibioticima je od ogromnog značaja.
U koju vrstu infekcija spada šarlah i šta ga izaziva Šarlah je bakterijska infekcija koju izaziva bakterija Streptococcus piogenes. Od uobičajenih simptoma tu su prvenstveno bol u grlu i temperatura. Kožni osip koji može da >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << se javi po celom telu i crvenilo jezika su nespecifični znaci koji nisu redovni pratioci drugih infekcija krajnika.
Šarlah je najčešći kod dece od 5 do 15 godina. Nekada se ova infekcija smatrala ozbiljnom bolešću, ali su je napredak medicine i antibiotski tretmani učinili manje opasnom. Ipak, ako se ne leči, šarlah može dovesti do ozbiljnijih stanja koja utiču na srce, bubrege i druge organe.
Kako da prepoznamo šarlah, koji su simptomi Fizički (vidljivi) znaci koji mogu da ukažu na šarlah su:
crveni osip: izgleda poput opekotine od sunca i grub je na dodir; obično počinje na licu ili vratu i širi se na trup, ruke i noge: pritiskom na pocrvenelu kožu, ona postaje bleda crvene linije na telu: nabori kože na preponama, ispod pazuha, na laktovima, kolenima i vratu obično postaju tamnije crveni od ostalih područja zahvaćenih osipom jako crvenilo (zajapurenost) lica: veoma izraženo, sa bledim prstenom oko regije usana promene na jeziku: jezik izgleda crvenije i kvrgav je (jagodičast), a često je prekriven belim naslagama u ranoj fazi bolesti. Dtugi simptomi šarlaha su:
temperatura i groznica (38,0 C ili više) veoma bolno i crveno grlo (ponekad sa belim ili žućkastim mrljama) poteškoće pri gutanju uvećane žlezde na vratu (limfni čvorovi), uz osetljivost na dodir mučnina ili povraćanje bol u stomaku (abdominalni deo) glavobolja i bolovi u telu. Koliko traju simptomi i kada se zbog sumnje na šarlah treba javiti lekaru Postoje situacije kada se obavezno treba javii lekaru. To su pre svih intenzivan osip, temperatura od 38,0 C ili viša, i upadljivo otečene ili osetljive žlezde na vratu. Kod dece i tinejdžera, bilo koji od sledećih simptoma zahteva hitnu lekarsku reakciju:
otežano disanje u mirovanju problemi sa disanjem (kratah dah, naglo uvlačenje mišića grudnog koša između rebara, ubrzano disanje) bučno, pišteće ili hrapavo disanje koje se ne smiruje ni uz kašalj bol u grudima nemogućnost gutanja tečnosti ili pljuvačke promuklost, prigušen glas ili nemogućnost potpunog otvaranja usta konfuzija, nedostatak energije ili nemogućnost da oboleli ostane budan vrtoglavica kada se sedi ili stoji nekontrolisani sekret iz nosa – sline (ako osoba ima 3 ili više godina) uporno povraćanje ili dijareja dehidratacija. Za bebe mlađe od 2 meseca, dodatni simptomi koji zahtevaju hitnu reakciju lekara podrazumevaju:
plač koji ne prestaje, zacenjivanje isprekidano disanje temperatura niža od 35,5 C ili viša od 38 C. Osip i crvenilo na licu i jeziku obično traju oko nedelju dana. Nakon što ovi simptomi nestanu, koža zahvaćena osipom često se ljušti.
Kako se širi šarlah Infekcija se širi od osobe do osobe kapljičnim putem, a period inkubacije obično je od 2 do 4 dana. Deca od 5 do 15 godina imaju veću verovatnoću da dobiju šarlah u odnosu na druge ljude. Klice šarlaha se lakše šire među onima koji su u bliskom kontaktu (članovi porodice, vrtić, škola, drugi kolektivi).
Šarlah se najčešće javlja nakon infekcije grla streptokokom, ali se ponekad može javiti i nakon infekcije kože, kao što je impetigo. Moguće je dobiti ga u životu više puta.
Komplikacije ako se šarlah ne leči Ako se šarlah ne leči, ova bakterijska infekcija može da se proširi na:
krajnike kožu krv srednje uvo sinuse pluća srce bubrege zglobove mišiće U retkim slučajevima, šarlah može dovesti do reumatske groznice, ozbiljne inflamatorne bolesti koja utiče na funkciju srca, zglobova, nervnog sistema i kožu.
Može li šarlah da se spreči Za prevenciju šarlaha vakcina ne postoji. Najbolji načini za sprečavanje šarlaha ne odstupaju od drugih standardnih mera predostrožnosti protiv infekcija:
redovno i temeljno pranje ruku (toplom vodom, sapunom, uz korišćenje sredstva za dezinfekciju) ne delite pribor za hranu kao ni posude iz kojih pijete pokrijte usta i nos kada kašljete. Ako vaše dete ili neki član porodice ima šarlah, perite suđe i pribor koji koristi u vrućoj vodi ili u mašini za pranje sudova.
Članak Šarlah ima jasne simptome, kako se prenosi i kako se zaštititi se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.