Izvor: eKlinika.rs, 14.Avg.2024, 15:00
Salmonela „voli” vrele letnje dane: Kako da pravilnom pripremom hrane izbegnemo ovu bakteriju
Salmonela je bakterija kojoj pogoduju visoke letnje temperature vazduha. Mikroorganizmi se u ovakvim uslovima razvijaju u najčešće korišćenim namirnicama, kao što su meso, jaja, mlečni proizvodi. Infekcija salmonelom posledica je nedovoljno termički obrađenih namirnica životinjskog porekla, ali moguće je da se tragovi, usled nestručne pripreme jela, lako prenesu na voće i povrće.
Koje osobe su posebno osetljive?
Salmonela je bakterija od koje se većina osoba dobro oporavi. Manifestuje se učestalim stolicama, bolom u stomaku, mučninom, povraćanjem, moguća je i povišena telesna temperatura. Simptomi trovanja salmonelom javljaju se do 72 sata posle infekcije.
Vreli letnji dani i određen stepen vlažnosti,...