Izvor: eKlinika.rs, 27.Jun.2025, 11:02

Salmonela u letnjoj salati, kako da prepoznamo 5 simptoma trovanja

Salmonela je bakterija koja izaziva neprijatne stomačne tegobe i uglavnom je posledica konzumacije kontaminiranog mesa, jaja i mlečnih proizvoda. Infekcija se prenosi feko-oralnim putem, a najveći broj slučajeva zaraze registruje se tokom letnjih meseci. Salmonela važi za bolest prljavih ruku i prenosi se kontaktom sa zaraženim namirnicama, ali i unakrsnim putem. Na primer, pri seckanju zaražene piletine na kuhinjskoj dasci, pa zatim pripremi salate od krastavaca ili paradajza na istoj radnoj površini.
Karakteristike salmonele Salmonele su gram-negativne bakterije u obliku štapića. Grupe salmonela, izazivača bolesti kod ljudi, dele se na tifusne i netifusne sojeve. Česte infekcije digestivnog sistema (salmoneloze) posledica...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.