Izvor: eKlinika.rs, 07.Jul.2023, 17:03

Salmonela preti: Topliji dani su rizik za trovanje, ali je prenose i neke životinje

Salmonela je bakterija koja izaziva trovanje najčešće tokom toplih, letnjih meseci, ali se njome možemo zaraziti i inficirati u bilo koje doba godine. Takođe, iako se prvenstveno vezuje za konzumiranje zaraženog mesa, može se preneti na još neke načine.
Kako se prenosi salmonela i u kom mesu se najčešće nalazi Statistika kaže da salmonela u živinskom mesu predstavlja gotovo 20 odsto salmoneloze, jaja 14,8 procenata i goveđeg mesa oko 7 odsto. Takođe, može da se javi >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << u mleku i jajima. Salmonelu mogu da prenesu i sledeće životinje, pored spomenute peradi (kokoške, guske i patke) i gušteri, miševi, pacovi, krave, koze i svinje.
Psi i mačke mogu da se zaraze salmonelom iz svoje hrane ili kontaminirane vode. Salmoneloza se kod njih ne javlja često, a kada se pojavi obično je asimptomatska. Međutim, ljubimci su potencijalni prenosioci na čoveka i to, na primer, ljubljenjem psa ili mačke, ili kontaktom sa njihovim zaraženim izmetom. Ako se mačke penju po površinama na kojima stoji ljudska hrana, takođe je moguće zaraziti se.
Prenosi se fekalno-oralnim putem, kontaktom sa zaraženim proizvodima i lošom higijenom ruku. Kada se ova dva faktora ujedine, infekcija salmonelom je gotovo zagarantovana. Zbog toga je adekvatna higijena uz odgovarajuću termičku obradu mesa neophodna kako bismo se zaštitili. Ujedno, to je i najbolja prevencija. Salmonela se ne prenosi sa čoveka na čoveka, jer je to tipičan način prenosa za respiratorne infekcije.
Salmonela, tipovi ove bakterije i simptomi trovanja Dve najčešće vrste sojeva koje uzrokuju bolest su tifusna (salmonela tifi) i netifusna salmonela. Stručnjaci CDC su uspeli da identifikuju više od 2.500 serotipova salmonele, od kojih je oko stotinu onih koje mogu da se prenesu na ljude.
Uobičajeni simptomi salmonele su:
mučnina dijareja grčevi u stomaku povraćanje groznica glavobolja temperatura krv u stolici. Šta je tifusna groznica Pojedini tipovi salmonele mogu da izazovu tifusnu groznicu koja za inficiranu osobu može da bude izuzetno opasna po život, pa i fatalna. Na neke tipove salmonele posebno treba da obratimo pažnju ako putujemo u inostranstvo, u tropske krajeve. To prvenstveno važi za trbušni tifus. Uz groznicu, ostali simptomi tifusa i paratifusa su:
bolovi u stomaku dijareja zatvor glavobolja slabost gubitak apetita. Kako se leči infekcija salmonelom Najveći broj infekcija salmonelom prilazi sam od sebe nakon otprilike sedam dana, bez posebne terapije. U oporavku od infekcije najvažnije je unositi dovoljne količine tečnosti. U težim slučajevima, ili ako je zaražena osoba u većem riziku od komplikacija, lekar će propisarti antibiotike.
Članak Salmonela preti: Topliji dani su rizik za trovanje, ali je prenose i neke životinje se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.