Sa koliko godina sme da se uradi prva EPILACIJA?

Izvor: eKlinika.rs, 05.Okt.2020, 20:59

Sa koliko godina sme da se uradi prva EPILACIJA?

Epilacija je bezbedna za tinejdžere posle 12 godine Foto: Shutterstock

Uklanjanje dlačica sa tela muka je za svaku ženu, ali i za muškarce koji sve više idu na razne tretmane za uklanjanje malja. Depilacije voskom su bolne i neprijatne i treba da se rade na svake dve do tri nedelje.
Brijač sve više izlazi iz mode, ali ga mnogi koriste kada nemaju vremena. A onda slede posekotine, urasle dlake, pa i upale koje dovode do ranica koje nikada da nestanu. Kreme za depilaciju daju >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << takođe kratkoročan efekat…
Zbog svega ovoga, epilacija laserom postala je sve popularniji tretman, iako spada u skuplje metode. Ipak, mnogi su se uverili da je ovo najdelotvorniji način uklanjanja dlačica.
Ostaje je dilema: šta sa tinejdžerima? Da li je epilacija za njih opasna? Kada nije rano za prvi tretman?
O svemu ovome u intervjuu za E-kliniku govori dr Branislav Trifunović, specijalista plastične i rekonstruktvne hirurgije i specijalista dečje hirurgije u Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova.
Dr Branislav Trifunović, Foto: lična arhiva

Kada je vreme za prvu epilaciju?
– Ne treba da se čeka 18. godina, može i mnogo ranije da se ide na epilaciju. Kod tinejdžera vrlo često krenu problemi kao što je upala korena dlake, pa je i to signal da treba da se ide na epilaciju. U tim situacijama treba krenuti odmah i nastaviti sa tretmanima. Rano je ići na eplaciju u priodu oko sedme ili osme godine, jer su tada još mlade dlačice, pa njih nema potrebe uklanjati. Ali u tinejdžerskom perodu, oko 12 godine, nije rano doći na prvu epilaciju – kaže dr Trifunović.
Da li epilacija ima štetnih efekata na kožu, hormone, žlezde…?
– Nema nikakvih štetnih efekata. Epilacija se radi laserski, uklanja se koren dlake i ne oštećuju se znojne i lojne žlezde.
Da li laser emituje štetno zračenje?
Nema nikakvog zračenja, jer laserski zrak je koncentrisan svetlosni zrak jakog intenziteta, tako da nema nikavkog štetnog efekta u smislu zračenja. Svetlosni zrak deluje na pigment melanin koji se nalazi u dlakama, tako da ne oštečuje ni okolno tkivo. Dolazi samo do veoma blage upalice koja prolazi sama od sebe posle par sati.
Koliko traje proces?
– Jedan tretman celih nogu traje oko pola sata. Međutim, da bi se postigao potpun efekat i da bi dlačice prestale da rastu, potrebno je najmanje tri, a najviše šest meseci. Tretmani moraju da se da se rade u više navrata pošto postoje tri faze rasta dlake, a epilacija deluje na jednu od tih faza. Moramo da uradimo bar tri do pet tretmana u razmacima od po mesec dana kako bismo delovali na sve dlačice.
Da li postoji bojazan da će se kasnije, posle epilacije, dlačice vratiti i biti još gušće, što je uvek dilema posle bilo koje vrste uklanjanja? 
– Ne postoji bojazan da će dlake da rastu više ili biti gušće. Kod epilacije nikako ne dolazi do povećanja. To ću vam najbolje opisati slučajem koji smo imali. Devojčici od 6-7 godina rasle su dlake na leđima. Uradili smo epilaciju i posle godinu-dve, dlačice su potpuno nestale.
Doktore, rekli ste da je pre 12 godine ne treba raditi epilaciju. Kako to da ste tretirali dete od 7 godina?
Kod ovakvih slučejava, kada dlačica ima i tamo gde ne bi trebalo da ih bude u velikoj količini, nikada nije rano doći na epilaciju. Nema razloga za brigu, jer laser se koristi i kod novorođenčadi kao pomoć kod nekih mnogo ozbiljnijih problema, tako da je laser potpuno bezbedna procedura.
Kakva je priprema potrebna za epilaciju?
Važno je da se pre početka procesa epilacije ne radi depilacija voskom najmanje dva meseca. Zapravo, dlaka ne sme da se čupa iz korena ni na koji način kako bi se folikuli oporavili. U toku procesa skidanja dlačica epilacijom poželjno je brijati zonu koja se tretira kako bi se ojačao koren dlake. Naime, jače dlake najbolje reaguju na laserski tretman. Ne preporučuje se da se na epilaciju ide u letnjem periodu jer deo tela koji epilirate ne smete da se izlaže suncu dve nedelje pre i posle tretmana.
Da li epilacija boli?
Laseri najnovije generacije omogućavaju skoro bezbolnu epilaciju. Osobe osetljivije na bol mogu da osete blago peckanje, ali to traje vrlo kratko. U svakom slučaju, izdržljivo je.
 
 
Članak Sa koliko godina sme da se uradi prva EPILACIJA? se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.