Izvor: eKlinika.rs, 18.Maj.2025, 13:00

Rizik od demencije može da se smanji za 28 odsto zamenom jednog proteina, zaključuje nova studija

Istraživači iz Brigham and Women’s Hospital u Bostonu nedavno su detaljnije ispitali dve glavne kategorije hrane – crveno meso i prerađeno crveno meso – i njihov uticaj na zdravlje mozga, odnosno rizik od demencije. Konkretno, proučavali su kognitivnu funkciju i demenciju. Kognitivna funkcija je višestruka i uključuje koliko brzo mozak može da obradi informacije, pamćenje, jezik i izvršnu funkciju – što uključuje sposobnost planiranja, fokusiranja i prebacivanja pažnje. Demencija je skup bolesti koje utiču na kognitivnu funkciju, a Alchajmerova bolest je tip demencije. Ovi istraživači objavili su svoje nalaze u januaru 2025. u časopisu Neurology.
Kako je sprovedena ova...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.