Redovno konzumiranje jedne namirnice može da smanji rizik od srčanih problema

Izvor: B92, 26.Nov.2022, 14:54

Redovno konzumiranje jedne namirnice može da smanji rizik od srčanih problema

Ljubitelji sira imaju 38 odsto manje šanse da pate od srčane insuficijencije od onih koji ga izbegavaju. Kod njih visok krvni pritisak je za trećinu manji, dok je rizik od dijabetesa tipa 2 više nego prepolovljen.

Stručnjaci kažu da, iako mast u siru može biti loša za nas, kalcijum u njemu može smanjiti njegovu apsorpciju i pomoći u kontroli holesterola.

Mlečni proteini kao što je kazein mogu smanjiti štetno oticanje arterija. Stručnjaci Medicinskog fakulteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Peking Union u Kini proučavali su podatke od 450.000 odraslih Britanaca. Otkrili su da je rizik od srčanih bolesti 35 odsto manji kod ljudi koji redovno jedu sir u poređenju sa onima koji to nisu radili.

Profesor Jue-Đin Jang je rekao: "Suprotno uobičajenom verovanju, unos sira zapravo može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2, influencija srca, koronarne bolesti srca, hipertenzije i moždanog udara",

Kao punomasni mlečni proizvod, sir može intuitivno biti povezan s visokim rizicima od srčanih bolesti zbog visokog sadržaja zasićenih masnih kiselina i njegovog uticaja na holesterol u krvi. Međutim, nedavne studije su pokazale da to možda nije istina.

Britanska fondacija za srce takođe kaže da je mit da bi ljudi sa srčanim problemima trebalo da u potpunosti izbegavaju sir, ali upozorava na preterano konzumiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.