Izvor: eKlinika.rs, 02.Jan.2024, 10:02

Rasol ima alternativu: Mamurluk prolazi brže uz pomoć ovih čajeva

Mamurluk je čest pratilac praznične atmosfere, a ne morate biti neko ko zloupotrebljava alkohol ili ga pijete svakodnevno da bi vas jutrom nakon burne noći zadesilo neprijatno buđenje. Osobe koje inače ne podnose ili ne piju alkohol mogu doživeti intenzivan mamurluk i posle male količine popijenog alkohola.
Da li svaki mamurluk prolazi brzo: Najčešći simptomi koji dolaze posle burne noći Ako vam se pak dogodi da popijete čašicu više važno je da to ne pređe u naviku, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << i znati kako da se što pre vratite u ravnotežu i da vam zdravlje ne bude ugroženo. Umesto opuštenog ulaska u novi dan i zadovoljstva zbog slavlja, možete biti bez energije, sa glavoboljom, uz zujanje u glavi, ubrzani rad srca, suva usta, mučninu i nagon za povraćanjem. Potrebno vam je brzo olakšanje, nadoknada tečnosti, smirivanje želuca i celog tela.
Ponekad, međutim, mamurluk neće proći sam od sebe. To zavisi od vrste i količine alkohola koju smo uneli, ali i kapaciteta tela da eliminiše toksične materije iz krvotoka.
Mamurluk može da bude uvod u druge zdravstvene probleme Još neki simptomi mogu da se pojave u slučaju jačeg mamurluka, pored nepodnošljive glavobolje: izražena letargija, bol u mišićima, prekomerna žeđ. Postoje jasni razlozi zašto se naše telo oseća onako kako se neki često osećaju nakon prekomernog opijanja opijanju. To su:
upala tkiva u telu gubitak vode i dehidracija poremećaj spavanja Postoji više načina da mamurluk prođe bez posledica, a neki od najprirodnijih su različite vrste čajeva. Evo najefikasnijih, uz objašnjenje dejstva.
1) Čaj od đumbira za mamurluk Bogat je antioksidansima i pun drugih važnih hranljivih sastojaka. Takođe je delotvoran u borbi protiv mučnine zahvaljujući svom aktivnom sastojku, gingerolu.
Jednostavno iseckajte malo sirovog đumbira i dodajte komadiće u vruću vodu. Imaćete i prirodno sredstvo za mamurluk i korisan napitak za ceo organizam. Naravno, potrebno je da prethodno budete informisani o tome da li smete da konzumirate đumbir.
2) Zeleni čaj Zeleni čaj ima tradiciju korišćenja kao napitak za mamurluk. I on je prepun antioksidanasa, a neki istraživači veruju da specifična aminokiselina koja se nalazi u zelenom čaju, L-teanin, pomaže mozgu da se umiri povećanjem broja alfa talasa koje stvara. Nemojte ni njega konzumirati u prekomernim količinama jer sadrži kofein, kako ne biste napravili negativan efekat umesto umerenog dejstva, koje će pre svega detoksikacijom pomoći da se telo vrati u ravnotežu.
3) Čaj od kurkume Koncentracija kurkumina kurkumi daje karakterističnu žutu boju, a ovo jedinjenje dokazano poseduje antizapaljenska svojstva. Kurkuma spada u najzdravije biljke, a kada govorimo o saniranju posledica mamurluka, moguće je napraviti još moćniju kombinaciju. Čaj od kurkume sa tri sastojka lako je napraviti u kućnim uslovima. Rendana kurkuma, narendani đumbir i jedan ceo limun se kombinuju za snažan datoksikacioni napitak, a ako dodate prstohvat kajenskog bibera kašičicu javorovog sirupa, svakako ćete pojačati aromu.
4) Čaj od nane Čaj od nane je jedan od najviše korišćenih čajeva tokom cele godine a dobro će nam doći i u praznične dane. Slično kao i đumbir, veruje se da ima svojstva koja smiruju stomak i mogu nam pomoći da ublažimo nelagodnost i mučninu usled mamurluka.
Prokuvajte vodu i u nju potopite sedam do 10 opranih listova nane. Ostavite poklopljeno da odstoji pet minuta i imate jedno od efikasnih sredstava za suzbijanje mamurluka i nadoknadu tečnosti. Možete ostaviti listiće u čaju dok ga pijete i pogrickati ih kada ispijete sve iz šolje. I ukus u ustima će biti prijatniji.
5) Čaj od kamilice Još jedan odličan izbor čaja za mamurluk je čaj od kamilice. Vekovima se tradicionalno koristi za smirenje nerava. Aktivni sastojak kamilice je apigenin, koji je proučavan zbog svojih svojstava za ublažavanje stresa.
Članak Rasol ima alternativu: Mamurluk prolazi brže uz pomoć ovih čajeva se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.