Izvor: eKlinika.rs, 08.Dec.2022, 18:00

Rani znaci upozorenja na rak koje ne treba da zanemarimo

Rani simptomi koje ne bi trebalo da zanemarimo ne znače nužno da imamo rak. Ali da bismo bili sigurni, trebalo bi da razgovaramo sa lekarom o znacima i simpotomima koji su nam sumnjivi.
Rani simptomi koji mogu da upozoravaju na rak 1. Neobjašnjiv gubitak težine
Kada se težina gubi bez razloga, treba razgovarati sa svojim lekarom. Gubitak od 4,5 kg ili više ne bi trebalo da bude razlog za brigu. Međutim, u retkim slučajevima, to može biti prvi znak raka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << /> 2. Umor 
Ovde nije reč o umoru sličnom onome koji osećamo nakon dugog radnog dana ili igre. Ekstremni umor koji se ne poboljšava ni posle odmora može biti rani znak raka.
Rak koristi hranljive materije organizma da raste i napreduje, tako da ti hranljivi sastojci više ne obnavljaju telo. Ova „krađa hranljivih materija” može da dovede do toga da se osećamo izuzetno umorno.
Postoji mnogo osnovnih uzroka umora, a mnogi od njih nisu povezani sa rakom. Ako su simptomi dovoljno jaki da utiču na kvalitet života, pozovite svog lekara.
3. Groznica
Groznica može da bude uobičajen simptom prehlade i gripa i prolazi sama od sebe. Ali, određene karakteristike groznice koja se ponavlja mogu da predvide eventualnu vezu sa rakom. Posebnu pažnju treba obratiti ako:
groznica se javlja uglavnom noću nemate drugih znakova infekcije imate noćno znojenje  4. Bol
Bol je još jedan simptom koji može da bude posledica mnogih zdravstvenih problema, od kojih većina nije rak. Ali uporan bol može i da nagoveštava osnovnu bolest.
Rak može da izazove bol na različite načine, uključujući:
tumor koji gura druge delove tela hemikalije koje rak oslobađa metastaze ili širenje od mesta na kome je rak počeo Ako osećamo bol koji ne nestaje i nismo sigurni odakle potiče, treba da se obratimo lekaru.
5. Promene na koži
Koža je najveći organ našeg tela i može da bude prozor u naše opšte zdravlje. Žutica (žuta boja očiju ili vrhova prstiju) jedan je od simptoma koji bi mogao da ukaže na moguću infekciju ili rak. Ako primetimo bilo kakve znake žutice treba da se obratimo lekaru.
Promene u izgledu mladeža takođe mogu da budu razlog za zabrinutost. Konsultujte se sa lekarom ako je mladež:
asimetričan ili ima zupčaste ivice ima nepravilne granice menja boju ili postaje tamniji veliki ili raste Članak Rani znaci upozorenja na rak koje ne treba da zanemarimo se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.