Izvor: eKlinika.rs, 09.Jul.2023, 15:31

Radon je gas bez boje i mirisa koji može da dovede do pojave raka, gde ga sve ima

Posle pušenja, radon je drugi najčešći faktor rizika za razvoj raka pluća, navodi Svetska zdravstvena organizacija. Radon je bezbojan radioaktivni gas bez mirisa, nastaje prilikom raspadanja uranijuma. Štetna dejstva radona prvobitno su zapažena u rudnicima sa povećanom koncentracijom radona u kojima su rudari dobijali rak pluća. Stručnjaci kažu da se ovaj gas bez mirisa, kroz pukotine u temeljima ili podrumima stambenih objekata može da uvuče u kuće i stanove. Moguće je da >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << se posle višegodišnje izloženosti radonu pojave i drugi oblici karcinoma i dođe do razvoja alergija, pada imuniteta.
Gas koji povećava rizik od raka pluća Radon je radioaktivni gas koji se oslobađa iz zemljišta, stena i voda. Nastaje kao rezultat raspada prirodno prisutnih radioaktivnih izotopa u uranijumu. Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) klasifikovala je radon kao kancerogen gas, koji može da dospe u vazduh i povećava rizik od raka pluća.
Ovaj gas ne možemo da osetimo po nekom specifičnom mirisu, nema boju. Dr Lawrence Dauer stručnjak Memorial Sloan Kettering Cancer Center je zdravstveni fizičar i stručnjak za zračenje koji objašnjava kako radon može da utuče na ljudsko zdravlje.
Veza između radona i raka pluća Dr Lawrence Dauer kaže da je veza između radona i raka pluća potvrđena tokom protekle četiri decenije nizom studija. Povećan rizik od raka pluća prvi put je primećen u rudnicima uranijuma, kod rudara koji su dugo radili u zatvorenim prostorima ispod zemlje.
Ovo zapažanje je bilo osnova da se počne sa merenjem nivoa radona u stambenim objektima. U nekim kućama uočena je koncentracija radona koja je postojala i na nižim nivoima u rudnicima.
Radon se zadržava u alveolama pluća Tokom 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, na ove rezultate gledalo se sa dozom skepticizma. Opsežnije studije od 2000. godine pokazale su da je radon jak faktor rizika za pojavu raka pluća. Uočeno je da se neki oblici radioaktivnog materijala mogu lako apsorbovati u telo i nataložiti na kostima, ali da je radon ipak gas koji prodire u pluća.
Čestice radona zadržavaju se u alveolama pluća ili se sami molekuli gasa radona vezuju za male čestice prašine, koje dospevaju u dublje delove pluć. Na ovaj način moguće je da dođe do oštećenja pluća i raka – kaže Dauer.
Ko je u najvećem riziku? Stručna tela objašnjavaju da je radon drugi uzrok raka pluća. Rizik je još veći za osobe koje su izložene radonu i u isto vreme puše. Osobe koje puše u stanu u kojem ima tragova radona izlažu se i štetnom uticaju duvanskog dima i radijacije i guraju svoj organizam preko granica izdržljivosti, upozoravaju stručnjaci.
Istraživanja navode da pušači izloženi visokim koncentracijama radona imaju dva i po do tri puta veću mogućnost da dobiju karcinom pluća od građana koji ne puše.
Srbija nema mapu radona Srbija je jedina evropska zemlja u kojoj još ne postoji mapa radona. Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije je tokom prošle godine najavila detektore koji bi trebalo da pokažu nivo radona u objektima u regionima Srbije, akcija je pokrenuta na inicijativu Međunarodne agencije za atomsku energiju.
U nekim državama građani mogu da kupe relativno jeftin komplet za testiranje, on se postavlja kao osveživač vazduha i potom šalje u laboratoriju na ispitivanje. Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije tokom 2015. i 2016. godine postavila je 6.000 detektora za merenje koncentracije radona u stanovima i kućama. U najvećem procentu izmerene koncentracije radona u Srbiji bile su kako se navodi u očekivanom opsegu, u odnosu na postojeće zakonske preporuke. Nivoi radona zavise od naslaga uranijuma, sastava tla, atmosferskih uslova, mačina gradnje kuće i drugih faktora. Smatra se da je radon najprisutniji u granitu, zemljištem sa glinom i fosfatima, u nekim vrstama kamena.
Članak Radon je gas bez boje i mirisa koji može da dovede do pojave raka, gde ga sve ima se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.