Izvor: eKlinika.rs, 28.Mar.2024, 20:02

Psi mogu da nanjuše opasna medicinska stanja koja prete čoveku

Psi su sposobni da nanjuše nadolazeći posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), odnosno opasne medicinske situacije koje predstavljaju pretnju po zdravlje čoveka. Osetljiv nos psa  može da otkrije rane znake upozorenja mnogih potencijalno opasnih medicinskih stanja kao što su predstojeći srčani napad ili iznenadna hipoglikemija.
Obučeni psi pomažu ljudima tokom raznih nevolja Naučnici sa Dalhousie University pronašli su u svojoj studiji, objavljenoj u Frontiers in Allergy, dokaze da psi pomagači mogu čak da budu u stanju da nanjuše nadolazeći posttraumatski stresni poremećaj, poznat i kao PTSP flešbek. To se postiže obukom pasa tako što se psi nauče da na osnovu daha čoveka koga počinje...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.