Izvor: eKlinika.rs, 13.Jan.2021, 11:29

Prvi slučaj: Gorile u zoo vrtu u San Diegu pozitivne na covid 19

Posle tigrova, lavova, mačaka, pasa i nerca, gorile su sledeća vrsta životinja obolela od SARS-CoV-2, van laboratorijskih studija. U jučerašnjem saopštenju za medije Zoološkog vrta San Diego u Kaliforniji, navodi se da su dve gorile pozitivne na covid 19 i da je virus verovatno na njih prešao od osoblja sa asimptomatskom infekcijom. Istraživačke studije do sada su potvrdile da su neki primati, osim ljudi, podložni infekciji SARS-CoV-2, ali ovo je prvi poznati slučaj prirodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << prenosa na majmune, odnosno gorile i nije poznato da li će imati bilo kakvu ozbiljnu reakciju.
Otežano dišu i kašlju, ali se snalaze Nakon što su prošle nedelje dva člana porodice gorila u zoološkom vrtu počela da kašlju, ispitivanje uzoraka fekalija potvrdilo je prisustvo korona virusa.
– Pored otežanog disanja i kašljanja, gorile se dobro snalaze. Zajedno su u karantinu, jedu, piju i nadamo se potpunom oporavku – rekla je Lisa Peterson, izvršna direktorka Safari parka u zoološkom vrtu u San Diegu.
Verovatno zaražene od asimptomatskog člana osoblja Sumnja se da su se gorile zarazile od asimptomatskog člana osoblja, uprkos tome što su se svi zaposleni pridržavali svih preporučenih mera predostrožnosti, uključujući i sigurnosne protokole covid 19 iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti CDC i javnog zdravstva okruga San Diego, kao i da su nosili ličnu zaštitnu opremu kada su bili u blizini gorila.
Zoo vrt već mesec dana zatvoren Safari park u zoološkom vrtu u San Diegu, kao i mnogi javni objekti, zatvoren je za javnost od 6. decembra prošle godine. Stanište primata u Safari parku u zoo vrtu omogućava gorilama da u svakom trenutku budu na sigurnoj udaljenosti od svih posetilaca i ne predstavljaju rizik po javno zdravlje.
Članak Prvi slučaj: Gorile u zoo vrtu u San Diegu pozitivne na covid 19 se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.