Pristupačna namirnica koja obiluje vitaminom C: Rešava holesterol i probavne probleme

Izvor: B92, 04.Feb.2024, 21:37

Pristupačna namirnica koja obiluje vitaminom C: Rešava holesterol i probavne probleme

Možda nije lepo poput paradajza ili paprike ni raskošno poput zelene salate ili bundeve, ali korenasto povrće važan je deo zdrave i pametno osmišljene ishrane.

Smatra se da bi u dobro uravnoteženoj eishrani povrće trebalo da čini oko 50 odsto svakog obroka, pa bi deo te količine svakako trebalo da pripadne korenastom povrću koje obiluje nutrijentima, a i dostupno nam je tokom zime. Tu spada i repa.

Repu tradicionalno jedemo ukiseljenu i pripremamo kao što bismo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pripremili kiseli kupus, a ona i jeste pripadnica porodice kupusnjača i rođaka kupusa, kelja, brokolija. Pored toga, beli koren repe može se jesti i kuvan ili svež – svež kao salata, a kuvan kao varivo, prilog ili salata. Pored toga, može i da se peče. Ako vam ne odgovara njen gorkasto-ljutkasti ukus, pokušajte da pronađete mlađe biljke koje su slađe, jer bilo bi šteta ne iskoristiti nutritivne prednosti repe.

Ona pomaže u regulaciji holesterola a pogoduje i pravilnom radu i zdravlju srca. Pored toga, obiluje vitaminom C, dobra je za nervni sistem zahvaljujući visokom udelu vitamina B6. Uz to, deluje protivupalno,

Repa je bogata vlaknima, što znači da može pružiti duži osećaj sitosti, a to je, uz nisku kalorijsku vrednost, dobitna kombinacija za sve koji žele da izgube neki kilogram viška, na zdrav način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.