Izvor: eKlinika.rs, 08.Apr.2023, 13:31

Priprema za kolonoskopiju obavlja se u 4 koraka

Priprema za kolonoskopiju od suštinskog je značaja za uspeh ove procedure i podrazumeva prethodno detaljno čišćenje creva i želuca.  Ako debelo crevo nije čisto, kolonoskopija neće biti uspešna jer lekar neće biti u mogućnosti da precizno vidi unutrašnjost debelog creva. Znaci kolorektalnog karcinoma, kao što su polipi, često su mali i lepe se za unutrašnje zidove debelog creva zbog čega je važno da ono bude potpuno čisto.
Kako izgleda priprema za kolonoskopiju? Lekari >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << objašnjavaju da pripreme za kolonoskopiju počinju nekoliko dana unapred, i to promenom ishrane. Uputstva mogu da se razlikuju, ali, generalno, dva ili tri dana pre kolonoskopije potrebno je jesti hranu sa malo vlakana, a poslednjeg dana pred proceduru u obzir dolazi samo tečna ishrana. Popodne ili uveče pre kolonoskopije, pacijent treba da uzima laksativnu pripremu creva. Tačno vreme čišćenja zavisi od formule koja se uzima, kao i od teremina kada je kolonoskopija zakazana. Obično se priprema za kolonoskopiju odvija kroz 4 koraka.
1. Korak: Plan primpreme Lekar je najbolji izvor informacija o tome kako se treba pravilno pripremiti za kolonoskopiju. Kada pacijent zakaže proceduru, tada dobija uputstva, koja treba dobro pročitati i pridržavati se. O svim nedoumicama, treba se posavetovati sa lekarom. Prvo treba isplanirati ko može da pođe sa pacijentom na dan procedure. Zatim treba nabaviti sve što je prporučeno u listi za pripreme za kolonoskopiju:
Laksativ koji se izdaje na recept ili bez recepta koji je odredio lekar Hrana sa malo vlakana Sportski napici Namirnice za bistre supice/čorbe Vlažne maramice Pelenska krema (za bebe). 2. Korak: Promena ishrane Procesu čišćenja creva može da pomogne promena načina ishrane, odnosno, preporuka je da se 3 do 4 dana pre kolonoskopije jede laganija hrana. Lekari preporučuju hranu sa malo vlakana, koja je lako svarljiva i koja brzo napušta prolazi kroz probavni sistem:
Beli hleb, testenine i pirinač Dobro kuvano povrće, bez kože Voće bez kože i semenki Nemasno meso, piletina ili riba Jaja. Hrana koju treba izbegavati pred kolonoskopski pregled je:
Semenke, orasi ili kokice Masna hrana Teško meso – roštilj, pečenje, prženo… Integralne žitarice Sirovo povrće Voće sa semenkama ili korom Kukuruz, brokoli, kupus, pasulj ili grašak. Dok traje priprema creva za kolonoskopiju preporučuje se da se prestane sa uzimanjem vitamina ili drugih suplemenata. Lekara treba pitati da li i kada treba prestati sa uzimanjem lekove, koje pacijent redovno koristi, kao i bilo koje protivupalne lekove ili lekove za razređivanje krvi.
3. Korak: „Posni“ dan bez crvene, plave ili ljubičaste boje Dan pre procedure ne treba jesti ništa čvrsto. Mogu da se konzumiraju samo bistre tečnosti – supe, sokovi, čajevi… Važno je da pacijent ostane hidriran unosom dosta bistrih tečnosti, kao što su sportska pića, bistri sok poput jabuke i belog grožđa i bistra supa. Može da se pije i kafa, ali bez mleka ili šlaga. Preporuka je da se dan pred kolonoskopski pregled ne jede ništa što je crveno, plavo ili ljubičasto. Boje mogu da promene boju sluznice debelog creva i otežaju lekaru da vidi unutrašnjost debelog creva. Takođe, treba izbegavati alkohol i mutna, nebistra pića poput mleka ili soka od pomorandže. Dva do četiri sata pre zahvata ne treba ništa piti i jesti, ali je najbolje konsultovati se sa lekarom o tačnom vremenu prestanka konzumiranja bistrih tečnosti.
4. Korak: Čišćenje creva Noć pre kolonoskopije treba uzeti jake laksative, koji će pročistiti digestivni trakt. Metoda koja se preporučuje za većinu ljudi naziva se „podeljeno doziranje“. Uveče se popije 1,9 litara tečnog  laksativa. Zatim se 6 sati pre termina popije još 1,9 l laksativa. Laksativi nisu baš prijatnog ukusa, ali, mogu da se primene neki mali trikovi, koji će olakšati da se popiju:
Pomešajte laksativ sa nečim aromatizovanim, kao što je sportski napitak ili mešavina pića u prahu Neka bude ohlađen Pijte laksativ kroz slamčicu postavljenu u dubini usne duplje, na kraj jezika „Ispirajte“ ga nekim pićem dobrog ukusa Nakon spijanja laksativa sisati krišku limuna ili tvrdu bombonu. Kada laksativ počne da deluje, počeće česte, snažne dijareje. Mogu da se jave grčevi i nadimanje. Ako neko ima hemoroide, oni mogu da se iritiraju. Takođe, može da se oseti mučnina, pa čak i povraćanje. Ako je tako, lekar može da preporuči da se napravi kratku pauza.
Preporuka je da se isprobaju sledeći saveti kako bi se pacijent osećao što prijatnije:
Provodite dosta vremena u kupatilu – ponesite nešto da se zabavite, poput knjige ili laptopa Nanesite pelensku kremu pre nego što počne dijareja Koristite vlažne ili medicinske maramice umesto toalet papira Proces čišćenja može da se desi i u nezgodnim situacijama, te ako postoji briga, nije loše staviti pelene za odrasle i spakovati dodatnu odeću, ako moret da idete na neki satanak, na primer Stolica bi trebalo da izgleda kao urin ili čista voda ako je na odgovarajući način završen  proces čišćenja. Proces čišćenja creva pred kolonoskopiju nije lak, ali bi svako trebalo da ima na umu da je to najbolji način da se zaštiti zdravlje. Ako se pacijent dobro pripremi, lekar će moći da vidi sve što je potrebno, a kolonoskopija će ići brže i kraće trajati. Ako su rezultati dobri, možda će sledeći isti taj pregled biti zakazan tek za 10 godina.
Članak Priprema za kolonoskopiju obavlja se u 4 koraka se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.