Izvor: eKlinika.rs, 03.Apr.2023, 15:02

Prekrštene noge ne uzrokuju samo utrnulost i ukočenost već i ozbiljne zdravstvene probleme

Prekrštene noge su poza koju doživljavamo kao dobar način da se opustimo, rasteretimo noge i kičmeni stub. Stručnjaci upozoravaju da prekrštene noge nisu položaj tela bez zdravstvenih rizika. Poremećaji cirkulacije, utrnulost, problemi sa venama, jak pritisak na neke delove tela, najčešće su tegobe koje se zapažaju kod osoba koje prekrštaju noge.
Otežan je protok krvi Utrnulost i ukočenost nogu, stopala, zadnjice, posledice su neadekvatnog položaja tela. Kada prekrstimo >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << noge u kolenima otežava se protok krvi. Noge prekrštene u kolenima i u zglobovima mogu dodatno opteretiti cirkulaciji i dovesti do problema sa venama. Stručnjaci savetuju da izbegavamo prekrštanje nogu i da pokušamo da sprečimo zdravstvene probleme čestim pauzama za kratke šetnje, ako previše sedimo, ili odmorom ukoliko veći deo dana stojimo.
Kako prekrštene noge utiču na vene? Vene vraćaju krv iz različitih delova tela u srce. Zalisci na venama obezbeđuju protok krvi u jednom pravcu do srca. U slučaju da dođe do oštećenja venskih zalistaka, određena količina krvi će se vratiti u venu, a sve će manifestovati u vidu proširenja vena.  Na ovo stanje deluje gravitacija, stajanje, ali i sedeći položaj tela.
Umor i bol u nogama su najčešći simptomi oštećenja vena. Moguć je osećaj pečenja u listovima ili butinama nogu, otok na gležnjevima. Bol se često ublažava hodom ili podizanjem nogu. Neki pacijenti se žale na ukočenost, peckanje, imaju teškoće ako moraju da stoje tokom dužeg vremenskog perioda.
U najtežim slučajevima javljaju se i rane na nogama, koža nogu je suva i svrbi. Ukoliko se stanje ne leči moguće su opasne komplikacije. Rane na nogama su podložne infekciji, a najteža komplikacije je duboka venska tromboza koja je životno ugrožavajuće stanje. Tromboza dovodi do potpunog ili delimičnog začepljenja krvnih sudova, zbog čega je nemoguć normalan protok krvi kroz krvni sud. U najtežim slučajevima javljaju se ozbiljne komplikacije, kao što su plućna embolija ili srčani udar.
Prekrštene noge i krvni pritisak Iako deluje bezopasno, ovaj položaj tela može povećati krvni pritisak. Prekrštene noge dodatno opterećuju krvne sudove, onemogućen je normalni protok krvi. Srce u ovakvoj situaciji mora jače da radi zbog čega dolazi do povećanja krvnog pritiska. Studije pokazuju da se više vrednosti krvnog pritiska uočavaju samo dok držimo prekrštene noge. Bez obzira na navode studija, ovaj položaj tela se ne savetuje osobama sa viskom krvnim pritiskom.  Savet svima jeste da sedimo sa oba stopala oslonjena na pod.
Oštećenje nerava kao posledica prekrštenih nogu Često i dugotrajno prekrštanje nogu u kolenima može dovesti do paralize peronealnog nerva. Moguća je mišićna slabost,bol zbog pritiska na spoljašnji deo kolena koji pritiska nerv. Pacijenti se žale na osećaj trnjenja, pečenja u spoljašnjem delu potkolenice. Imaju osećaj da  im „stopalo pada“, hod je otežan. Javljaju se i utrnulost, nedostatak ravnoteže i koordinacije zbog oslabljenih mišića skočnog zgloba.
Umor, ukočenost, deformitet kičmenog stuba Kada sedimo držeći noge prekrštene u kolenima dolazi do neoptimalne rotacije karlice, moguć je bol u donjem delu leđa. Usled neadekvatnog položaja dolazi i do deformiteta kičmenog stuba. Stručnjaci navode da kako bi telo bilo stabilno u ovom položaju mišići pod uticajem telesne težine rade dodatnim naporom. Sve ima za posledicu umor i ukočenost.
Prekrštene noge nisu položaj tela koji bi mogao da se savetuje bilo kome, a posebno ne hroničnim bolesnicima, trudnicama, fizički neaktivnim osobama, pušačima. Prekrštanje nogu bi trebalo da izbegavaju i osobe koje se leče od hipertenzije i dijabetesa. Genetika ima bitnu ulogu u razvoju bolesti, ali i dugotrajno stajanje u mestu. Svakodnevna šetnja u trajanju od nekoliko minuta i pravilan položaj tela sa stopalima oslonjenim o pod, dobar  su način da sprečimo bolove u nogama i leđima i osiguramo pokretljivost i u starijem životnom dobu.
Članak Prekrštene noge ne uzrokuju samo utrnulost i ukočenost već i ozbiljne zdravstvene probleme se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.