Izvor: Beta, 07.Apr.2021, 19:07

Poziv pušačima u Srbiji da potpišu inicijativu SZO za prestanak pušenja

 Pokret "Balkan bez duvana" pozvao je danas pušače u Srbiji da se pridruže inicijativi Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i potpišu svečano obećanje kojim se zalažu za prestanak pušenja i unapredjenje brige o svom zdravlju i zdravlju okoline.U saopštenju povodom 7. aprila, Svetskog dana zdravlja, iz pokreta su upozorili da trećina odraslih gradjana Srbije konzumira cigarete i druge duvanske proizvode a da od posledica pušenja u Srbiji svake godine umre više od 15.000 ljudi."Gradjani Srbije moraju imati odgovorniji odnos prema zdravlju, a nadležne institucije mogu u tome pomoći izmenama zakonske regulative o kontroli duvana. Takve mere podrazumevaju zabranu pušenja na svim javnim mestima, unapredjenje akciznih politika i zabranu oglašavanja, sponozorisanja i promocije duvanskih proizvoda", naveli su iz pokreta "Balkan bez duvana".Upozorili su i da je u uslovima pandemije virusa korona, rizik od napredovanja bolesti kod pušača i bivših pušača skoro udvostručen u poredjenju s nepušačima. "Smrtnost od kovid19 je veća kod ljudi s već postojećim bolestima, uključujući nezarazne bolesti, kao što su kardiovaskularna i hronična respiratorna stanja, rak i dijabetes. Poznato je da je upotreba duvana glavni zajednički faktor rizika povezan sa tim bolestima", piše u saopštenju.Tekst svečanog obećanja dostupan je na sajtu SZO http://pr.fo//obecanje.Projekat "Balkan bez duvana" podržava organizacija "Campaign for Tobacco-Free ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poziv pušačima u Srbiji da potpišu inicijativu SZO za prestanak pušenja

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Apr.2021

Pokret "Balkan bez duvana" pozvao je danas pušače u Srbiji da se pridruže inicijativi Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i potpišu svečano obećanje kojim se zalažu za prestanak pušenja i unapredjenje brige o svom zdravlju i zdravlju okoline.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.