Izvor: eKlinika.rs, 25.Jun.2023, 09:02

Površinska upala vena – koliko je opasan bol koji se javlja kada se probudimo

Površinska upala vena i stvaranje ugrušaka u njima je stanje koje se stručno zove flebitis. Upala vena može zahvatiti bilo koju venu, često se uočava kod pacijenata koji imaju varikozne vene. Flebitis je u mnogim slučajevima posledica neke traume, pa i sasvim male povrede. Dok je duboka venska tromboza uglavnom bezbolna i praćena malim upalnim promenama, flebitis se odlikuje naglom upalnom reakcijom koja je posledica ugruška.
Može li površinska upala vena izazvati emboliju? Kod >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << flebitisa krvni ugrušak je čvrsto postavljen na zid vene, i mala je verovatnoća da će se otkinuti i izazvati opasnu emboliju. Stručnjaci objašnjavaju da je ova činjenica posledica ljudske anatomije, jer za razliku od dubokih vena, površinske vene nemaju oko sebe mišiće koji bi svojom aktivnošću mogli da potisnu ugrušak.
Površinska upala vena prepoznaje se po postepenom javljanju crvenila, otoka, bola i stvrdnuća u obliku vrpce. Flebitis je najčešće izazvan direktnom povredom vene, usled čega dolazi do stvaranja krvnog ugruška. Jedan od češćih uzroka flebitisa je primena intravenskog katetera u venu noge. Flebitis može biti i posledica autoimunih bolesti, poremećaja zgrušavanja krvi i karcinoma.
Bol se pogoršava kada se spusti noga Flebitis pogađa površinske vene koje su često i vidljive. Do upale vena dolazi zbog oštećenja zida vene i/ili zbog krvnog ugruška. Osobe koje imaju proširene vene su u većem riziku da dobiju flebitis koji se odlikuje simptomima kao što su lokalizovano crvenilo, osetljivost i svrab duž površne vene, postepeno stvrdnjavanje vene koja podseća na vrpcu.
Na pogođenom mestu vena je topla na dodir, moguć je otok i bol, osećaj pulsiranja ili peckanja. Bol se kod mnogih pacijenata pogoršava kada spustite nogu ili ustanu ujutru iz kreveta. U slučaju da dođe do infekcije javlja se povišena telesna temperatura, a moguća je i pojava gnoja.
Koja je vena najčešće zahvaćena promenama? U  60 do 80 odsto slučajeva flebitis zahvata veliku potkožnu venu (vena saphena magna) koja se proteže od unutrašnje strane butine do unutrašnjeg dela stopala. Kod 10 do 20 odsto slučajeva, flebitis se javlja se duž male potkožne vene –  od malo iznad kolena sa zadnje strane noge do spoljašnje strane stopala.
U zavisnosti od uzroka površinska upala vena uglavnom prođe posle nekoliko nedelja do meseci. Ipak, valja znati da površinska upala vena (posebno ona koja se ponavlja) može nekada biti upozorenje na moguću duboku vensku trombozu.
Različite studije navode da 3,1 i 65,6 odsto osoba sa flebitisom u isto vreme pati i od duboke venske tromboze.
Faktori rizika Faktori rizika su i venska insuficijencija, žene koje pate od flebitisa imaju veću verovatnoću da dobiju duboku vensku trombozu u odnosu na muškarce. Osetljiva kategorija su i pacijenti koji se leče od karcinoma.
Površinska upala vena češća je kod starijih od 60 godina, kod osoba sa prekomernom telesnom težinom. Autoimune bolesti koje se dovode u vezu sa flebitisom su vaskulitis, Behčetov sindrom, celijakija (gluten u hrani može da izazove imunološku reakciju), Gravesova bolest, inflamatorna bolest creva (uključujući Kronovu bolest i ulcerozni kolitis), reumatoidni artritis, sistemski eritematozni lupus (izaziva upalu koja može dovesti do oštećenja organa).
Površinska upala vena kao upozorenje na malignitet Osobe koje boluju od karcinoma u većem su riziku od flebitisa, koji u nekim slučajevima može biti i rani znak upozorenja na malignitet. Površinska upala vena najčešće se dovodi u vezu sa karcinomina na mozgu, rakom debelog creva, limfomom, višestrukim mijelomom, kancerom pankreasa, jajnika.
Smatra se da maligni tumori stimulišu faktore koji utiču na zgrušavanje krvi, kao što su proteini koje proizvodi jetra u sadejstvu sa trombocitima. Osobe kod kojih je došlo do metastaza u većem su riziku da obole i od površinske upale vena.
U teškim slučajevima, aktivni malignitet može da bude okidač za duboku vensku trombozu, koja može da dovede do plućne embolije, potencijalno opasnog stanja. Određeni lekovi koji se koriste kod hemioterapije, takođe, povećavaju rizik od pojave duboke venske tromboze.
Kako se dijagnostikuje površinska upala vena? Flebitis se dijagnostikuje fizičkim pregledom i uvidom u istoriju bolesti. Zbog rizika od duboke venske tromboze lekar može savetovati i ultrazvučni pregled. U slučaju da je površinska upala vena praćena otežanim disanjem, bolom u grudima i nesvesticom, lekar može savetovati i scintigrafiju pluća kako bi se otklonila sumnja na plućnu emboliju. Primenjuju se i laboratorijske analize krvi.
Lečenje i u kućnim uslovima I pored toga što je površinska upala vena bolna, u većini slučajeva reč je o bezopasnom stanju koje može da prođe i samo od sebe. Nekomplikovani slučajevi flebitisa mogu se izlečiti i primenom toplih obloga, na primer, nanošenjem grejnog jastučića ili flaše sa toplom vodom na zahvaćeno područje. Na ovaj način povećava se cirkulacija krvi i potom dolazi i do ublažavanja bolova.
U kućnim uslovima površinska upala vena leči se i podizanjem noge, tako se ublažavaju simptomi bola i otoka. Elastične kompresijske čarape, prema receptu lekara, sprečavaju nakupljanje krvi u donjim udovima, smanjuju bol i oticanje nogu.
Hirurško lečenje Oralni lekovi protiv bolova mogu biti od pomoći, kao i krema za lokalnu upotrebu za lečenje teških modrica uzrokovanih rupturiranim venama (poznatim kao hematomi). U slučaju da ništa od ovoga ne pomogne moguća je i operacija ligiranje i strping vena. Ligiranje je hirurško podvezivanje velike vene noge, a striping uklanjanje vene kroz rez na preponi ili sa zadnje strane kolena.
Pravovremena dijagnoza i lečenje mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze. Gojaznim pacijentima se savetuje da smanje telesnu težinu, a svima zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost i uzdržavanje od  cigareta.
Članak Površinska upala vena – koliko je opasan bol koji se javlja kada se probudimo se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.