Povrede Ahilove tetive – zašto je bitno da izbegnemo otok i počnemo s lečenjem na vreme

Izvor: eKlinika.rs, 29.Feb.2024, 09:47

Povrede Ahilove tetive – zašto je bitno da izbegnemo otok i počnemo s lečenjem na vreme

Kada govore o povredama Ahilove tetive, doktori, pre svega, misle na pucanje (rupturu) tetive. Prema podacima iz kliničke prakse, povrede su učestalije kod muškaraca i kod takozvanih „vikend ratnika“- osoba oba pola, starih između 30 i 40 godina, koji posle radne nedelje bez treninga, vikendom intenzivnije vežbaju. Ukoliko osetite bol, otežano hodate, bitno je da što pre potražite stručnu pomoć, kako bi se sprečila pojava većeg otoka koji može da bude otežavajući faktor >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << u daljem procesu lečenja, upozoravaju stručnjaci. Problem je što se pojedini pacijenti jave na pregled i nekoliko meseci posle pretrpljene povrede.
Najduža i najjača tetiva u ljudskom telu Ahilova tetiva je najduža i najjača tetiva u ljudskom telu. Nastavak je troglavog mišića lista (m.triceps surae) i pripaja se na petnoj kosti (calcaneus). Dužine oko 10-12 cm, širine 0,5-1 cm, odgovorna je za pokret plantarne fleksije stopala, to jest obaranje stopala naniže i podizanje pete i celog tela na prste, objašnjavaju stručnjaci.
Pored jače fizičke aktivnosti posle perioda mirovanja, do povrede Ahilove tetive može da dođe i zbog korišćenja antibiotika iz grupe fluorohinolona, posle primene steroidnih injekcija.
– Razlikujemo direktan i indirektan mehanizam nastanka povrede. Direktni mehanizam povrede je ređi i pod tim podrazumevamo sekciju tetive ili udarac u predelu tetive koji za posledicu ima njen prekid kontinuiteta. Indirektno, povrede nastaju usled iznenadne, forsirane plantarne fleksije stopala ili nasilne dorzifleksije stopala (podizanje stopala na gore) koje je u poziciji plantarne fleksije (stopalo spušteno na dole) – kaže za portal eKlinika ortoped dr Miljan Bilanović iz Kliničko – bolničkog centra „Bežanijska kosa“.
Uzroci oboljenja tetive Nisu samo rupture tetive razlog zbog kojeg se pacijenti obraćaju lekaru za pomoć. Stručnjaci navode i oboljenja Ahilove tetive, praćena bolom i „zatezanjem.“ Ona se, kako nam objašnjava dr Bilanović, mogu podeliti u tri faze.
Peritendinitis kada su promene ograničene samo na paratenon, peritendinitis sa tendinozom, koji karakteriše zadebljanje tetive, i tendinoza koju karakterišu degenerativne promene unutar same tetive. Uzroci oboljenja tetive, najčešće suveliki napori, opterećenja kod sportista, neadekvatna podloga po kojoj se trči (tvrda, neravna), posturalni problemi, korišćenje neodgovarajuće obuće… Takođe, može se javiti insercijski bol na samom pripojištu tetive za petnu kost – entezitis navodi dr Miljan Bilanović.
Foto: Shutterstock

Utisak kao da nas je neko udario štapom Moguće je da do pucanja Ahilove tetive dođe i usled bolesti kao što su reumatoidni artritis, giht, lupus eritematodes, oboljenja bubrega. Dr Bilanović kaže da je ruptura Ahilove tetive moguća i kod hipotireoidizma, zbog lokalne i sistemske upotreba steroida, antibiotika iz grupe fluorohinolona. Kada dođe do rupture tetive, pacijenti najčešće navode da su čuli da je nešto puklo i imaju utisak kao ih je neko „udario štapom“.
– Žale se na bol, otežan hod, često su primetne ekhimoze (potkožna krvarenja), otok i  nemogućnost propinjanja na prste, odnosno odsustvo plantarne fleksije stopala. U tom slučaju najkorisnije je primeniti RICE režim, u terapiju uključiti nesteroidne antiimlamatorne lekove (NSAIL) i javiti se na pregled u najbližu ortopedsku ustanovu – savetuje dr Bilanović.
RICE princip primenjuje se kod povreda u akutnoj fazi lečenja; R – rest (odmor), I – ice (led), C – compression (kompresija elastičnim zavojem) i E – elevation (podizanje povređenog dela tela).
Kako možemo da iskomplikujemo povrede? Kada dođe do povrede Ahilove tetive, ponekad se pacijenti ne jave na vreme lekaru, već i dalje opterećuju povređenu nogu, hramlju, sami se leče i drže nogu spuštenu, a na taj način, kako upozorava dr Bilanović se samo povećava otok.
-Ne savetujem masažu, već kao što sam rekao, mirovanje, podizanje noge iznad nivoa srca, upotrebu NSAIL, hladne obloge i naravno odlazak kod lekara – napominje doktor.
Kako se dijagnostikuju povede Ahilove tetive? Brzo javljanje lekaru i adekvatna dijagnostika mogu da spreče komplikacije i omoguće najbolji mogući oporavak povređene noge.
– Dijagnoza se postavlja adekvatnim kliničkim pregledom, upotrebom pomoćnih dijagnostičkih metoda: radiografijom, ultrazvukom i magnetnom rezonancom. I pored toga ova povreda se previdi u 25 odsto slučajeva. Klinički pregled podrazumeva inspekciju kojom evidentiramo otok, ekhimoze. Palpira se „defekt“ tetive koji je najčešće na 2-6 cm od mesta pripojišta tetive za petnu kost, to je regija „slabije vaskularizacije“ tetive, odsustvo plantarne fleksije stopala koja se utvrđuje „Tomson“ testom – kaže dr Bilanović.
Zašto je bitno da nastojimo da izbegnemo otok? Dr Miljan Bilanović objašnjava da se kod pacijenta na profilnoj radiografiji skočnog zgloba može primetiti prekid kontinuiteta tetive.
– Ultrazvučnim pregledom, takođe, može da se ustanovi prekid kontinuiteta tetive i veličina defekta. Ukoliko i pored svega navedenog postoji sumnja, kao potvrdu dijagnoze, preporučujem  da se uradi magnetna rezonanca. Važno je da se pacijent javi na pregled što ranije, kako bi se na vreme započelo se terapijom (operativnom ili neoperativnom). Odlaganjem odlaska kod lekara, povećava se otok što posebno utiče na operativno lečenje. Otok može da dovede do odlaganja operativnog lečenja ili da oteža zatvaranje operativne rane. Ponekad se pacijenti jave nekoliko nedelja ili meseci posle povrede. Tada je „defekt“ tetive mnogo veći i u tim slučajevima primenjuju se druge, zahtevnije operativne tehnike za rekonstrukciju tetive – objašnjava dr Bilanović.
U drugom delu intervjua sa dr Miljanom Bilanovićem, saznaćemo kako izgleda operacija Ahilove tetive, koje su njene prednosti nad konzervativnim načinom lečenja. Čućemo i kojim pacijentima se savetuje neoperativni oblik lečenja, kada je moguće da dođe do ponovne rupture Ahilove tetive, kako izgleda postoperativni tok, posle koliko vremena se pacijenti vraćaju sportskim aktivnostima.
Članak Povrede Ahilove tetive – zašto je bitno da izbegnemo otok i počnemo s lečenjem na vreme se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.