Izvor: eKlinika.rs, 01.Avg.2023, 19:00

Povraćanje i dijareja mogu biti i urgentna stanja, kako se najbrže i najlakše leče

Povraćanje i dijareja su relativno česta stanja i najčešće su reakcija organizma na infekciju, na primer trovanje hranom. Uz adekvatnu negu brzo prolaze i nisu razlog za brigu. Ipak, ako se stanje ne leči na odgovarajući način i potraje moguće je da dođe do ozbiljne dehidratacije koja može biti razlog za hitnu medicinsku intervenciju.
Kada je potrebno da se javimo lekaru? Pacijenti se žale na mučninu, povraćanje, bol u stomaku, često je koža bleda, moguće je da se osoba >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << oseća pospano da je zbog povraćanja žedna. U nekim slučajevima mogući su i grčevi, tragovi krvi u stolici, povišena telesna temperatura, vrtoglavica.
Povraćanje i dijareja uglavnom nisu razlog za zabrinutost. Međutim, ako tegobe potraju može doći do teške dehidracije koja će zahtevati hitnu medicinsku pomoć. U tom slučaju javljaju se simptomi kao što su glavobolja, umor, usta su suva, urin je tamne boje, puls i disanje su ubrzani, a moguće su i vrtoglavice. Savet je da potražimo lekarsku pomoć, ukoliko povraćanje u razmacima ne prestaje ni posle osam sati, a bol u stomaku traje duže od dva sata.
Komplikacije su moguće kod starijih osoba i dece Povraćanje i dijareja je iscrpljujuće stanje koje može biti posledica više bolesti. Gastroenteritis (upala želuca i creva) najčešći je uzrok. Gastroenteritis je praćen povraćanjem, vodenastim stolicama i grčevima u trbuhu i uglavnom je posledica delovanja virusa, ređe nastaje pod uticajem bakterija kao što su salmonela, stafilokok, ešerihija koli.
Odrasle i relativno zdrave osobe brzo se oporavljaju od gastroenteritisa, s tim da je moguće da kod starijih osoba, dece, hroničnih pacijenata dođe do komplikacija.
Povraćanje i dijareja mogu biti i reakcija na stres Neprijatno povraćanje i dijareja uglavnom su reakcija na neadekvatno obrađenu hranu, nekad su posledica anksioznosti i pojačanog stresa.
Povraćanje i dijareja često su nuspojava primene antibiotika, lekova za hemioterapiju,  medikamenta protiv čira na želucu i gorušice, imunosupresivnih lekova. Mogu biti i reakcija na primenu nesteroidnih antiinflamatornih lekova, javljaju se i posle uzimanja metformina za kontrolu dijabetesa, lekova protiv bolova, antidepresiva. Dijareja i povećanje javljaju se i posle primene nekih suplemenata, na primer, gvožđa. Savet je zato da se suplementi koriste samo uz dogovor sa lekarom. Stanje je često posledica bolesti creva kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis.
Dovoljne količine tečnosti sprečavaju komplikacije Povraćanje i dijareja mogu se izlečiti primenom lekova  kao što su bizmut subsalicilat, dimenhidrinat, prohlorperazin, metoklopramid, ondansetron.
Lekovita sredstva kao što su limun, đumbir, kamilica, nana, vitamin B takođe mogu da mnogo pomognu, ublaže neprijatne simptome i mučninu. Pojedine namirnice iz kuhinje kao što su pektin kojeg ima u jabukama i citrusima, zelene banane, hrana bogata cinkom imaju sposobnost da umire stomak i regulišu ovaj zdravstveni problem. Neophodne su dovoljne količine tečnosti kako ne bi došlo do komplikacija. Ukoliko je stanje posledica trovanja hranom, potrebno je prilagoditi jelovnik. Savetuje se konzumacija banana, pirinča, pečenih jabuka, tosta.
Povraćanje i dijareja kao posledica upotrebe neispravnih namirnica može se lako sprečiti dobrom higijenom. Pre pripreme obroka i jela potrebno je temeljno oprati ruke, hrana mora da bude dobro termički obrađena.
Članak Povraćanje i dijareja mogu biti i urgentna stanja, kako se najbrže i najlakše leče se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.