Izvor: eKlinika.rs, 11.Feb.2023, 10:01

Povišen nivo jedne vrste holesterola uvećava rizik od preloma kostiju

Rizik od preloma kostiju kod zdravih starijih osoba povećava se ukoliko je povišen nivo holesterola lipoproteina visoke gustine (HDL), otkrili su naučnici sa Monash University iz Australije, čija je studija objavljena u ovog januara u JAMA Cardiology. Frakture su čest problem, a prethodne studije procenile su da će jedna od 3 žene i jedan od 5 muškaraca doživeti minimalnu traumatsku frakturu nakon 50. godine.
Šta je HDL, koji povećava rizik od preloma? Holesterol >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << lipoproteina visoke gustine ili HDL je vrsta holesterola koji se određuje u testu krvi, u takozvanom lipidnom profilu, koji se koristi za praćenje nivoa lipida i određivanje rizika pojedinca od razvoja srčanih bolesti. Uobičajeni test lipidnog panela meri HDL, ukupni holesterol, LDL holesterol i molekule masti, zvane trigliceridi. Često nazivan i „dobar“ holesterol, HDL uklanja višak holesterola iz tkiva i prenosi ga u jetru gde se on razlaže. Preporučuje se da se lipidni profil radi svake četiri do šest godina kod svih odraslih osoba bez faktora rizika za srčana oboljenja. Međutim, test za holesterol lipoproteina visoke gustine može da se radi i mnogo češće za osobe koje imaju jedan ili više faktora rizika za srčana oboljenja, kao što su:
Pušenje Prekomerna težina ili gojaznost Nezdrava ishrana Fizička neaktivnost Starost (muškarci od 45 godina ili stariji i žene od 55 godina ili više) Hipertenzija (visok krvni pritisak) Porodična istorija srčanih bolesti Dijabetes. Nivo holesterola lipoproteina visoke gustine HDL takođe može da se prati kako bi se procenio uspeh promena u načinu života kao što su ishrana i aktivnost, ili prestanak pušenja. Lekari podsećaju da trudnoća, na primer, može da izazove promene u nivou HDL.
Oko 10 odsto učesnika studije doživelo je prelom kostiju Istraživački tim Monash University ispitali su da li viši nivoi HDL može da ukaže na rizik preloma kod starijih osoba. Rezultati analize pokazali su da je 1.659 od 16.262 učesnika istraživanja (ili oko 10 procenata njih), kojima je meren nivo HDL u plazmi, doživelo je najmanje jedan prelom tokom 4 godine praćenja. Došlo se do podataka da je 10,2 procenata ispitanika  doživelo najmanje jedan prelom, 4 odsto ih je imalo minimalnu trauma (pad sa visine) i ostatak učesnika istraživanja doživelo je traume kao što su pad na stepenicama ili sa merdevina.  Istraživači su otkrili da je svaki porast od jedne standardne devijacije u nivou HDL u vezi sa povećanim rizikom od preloma, koji su se javili kod ljudi koji:
ne uzimaju lekove za osteoporozu koji nikada nisu bili pušači i nisu pili alkohol koji su provodili vreme napolju i najmanje 30 minuta dnevno hodali koji nisu učestvovali u umerenoj/intenzivnoj fizičkoj aktivnosti koji su koristili samo statine. Autori su zaključili da se viši nivo HDL holesterola dovodi u blisku vezu sa povećanim rizikom od preloma kod starijih osoba, nezavisno od uobičajenih faktora rizika od fraktura.
Članak Povišen nivo jedne vrste holesterola uvećava rizik od preloma kostiju se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.