Pooštrene mere: Od roditelja čija deca idu u vrtić traži se poseban izveštaj

Izvor: B92, 25.Feb.2024, 22:39

Pooštrene mere: Od roditelja čija deca idu u vrtić traži se poseban izveštaj

Male boginje se šire u Srbiji, do sada su one potvrđene kod 16 osoba, od kojih su 14 iz Beograda u kojem je prijavljena epidemija.

Preduzete su posebne mere, zbog čega se proveravaju vakcinalni kartoni i pedijatri pozivaju roditelje nevakcinisane i nepotpune vakcinisane dece, a slične mere postoje i u predškolskim ustanovama.

U vrtićima se, naime, od roditelja traži da donesu izveštaj od pedijatra ukoliko se kod deteta odlaže vakcinacija po kalendaru obavezne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imunizacije.

U obaveštenju koje se može videti na oglasnim tablama u predškolskim ustanovama a koje potpisuje Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, od roditelja čija su imena dece navedena, traži se da dostave ili kompletan vakcinalni karton, ili, u drugom slučaju, izveštaj od pedijatra o odlaganju vakcinacije.

"Kao što vidite, na obaveštenju stoji ime i prezime mog deteta i pored piše da do 26. februara moram da dostavim izveštaj pedijatra. Sve je zbog malih boginja, i iako mi nije prijatno što ime mog deteta stoji ovde, smatram da je to u redu i da je to za naše dobro", rekla je za Telegraf.rs mama jednog četvorogodišnjeg Vukana.

Osim u Beogradu, male boginje su potvrđene i u Novom Sadu i Staroj Pazovi. Pre nego što su one dijagnostikovane, suočili smo se sa velikim kašljom, odnosno pertusisom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.