Polne bradavice

Izvor: eKlinika.rs, 14.Feb.2014, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polne bradavice

Polne bradavice, poznate kao Condylomata acuminta (kondilomi), jesu jedno od najčešćih seksualno prenosivih oboljenja. Kao što samo ime kaže zahvataju kožu i sluzokožu genitalnog predela. 

Izgledaju kao ružičaste ili boje kože zaravnjene kvržice, kao i karfilaste izrasline. Mogu biti jedva primetne ili praviti čitave vence i ploče izraslina.Iako se leče medikamentozno ili hirurški, genitalne bradavice su ozbiljan zdravstveni problem. Virus koji ih izaziva (HPV) >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << udružen je sa karcinomom grlića materice, ali i drugim karcinomima genitalne regije. Češće se priča o ugroženosti žena HPV virusom, ali oko 30 tipova ovog virusa može voditi karcinomu anusa i penisa kod muškarca. Ove vrste karcinoma jesu retke, ali je rizik 17 puta veći sa prisustvom HPV infekcije. 
Kako ih prepoznati:
Mali sjajni zaravnjeni izraštaji na genitalnoj regiji Karfiolaste beličaste ili ružičaste promene Smeđe hrapave ploče, često u perianalnoj regiji Svrab i neprijatnost na sluzokoži Pojava krvavog traga pri odnosu Ne moraju davati nikakve simptome i tegobe. Mogu biti toliko male i zaravnjene da se teško uočavaju golim okom Trudnoća ili pad imuniteta mogu biti okidači pritajene infekcije Uzročnik 
Kao i bradavice koje se pojavljuju na drugim delovima tela, tako su i genitalne bradavice uzrokovane HPV virusom.Postoji više od 100 tipova ovog virusa, ali samo neki uzrokuju genitalne promene. Ovi tipovi su visoko zarazni i prenose se direktnim tj. seksualnim kontaktom. Moguća je iako retka pojava promena na sluzokoži usta i grla nakon oralnog seksa. 
Oko dve trećine osoba koje imaju seksualni kontakt sa zaraženim dobijaju virus. Pojava bradavica dešava se u narednih mesec dana do čak 2 godine. To znači da je period inkubacije virusa od 15 dana do 18 meseci! 
Rizični faktori:
Nezaštićen seks. Prezervativ na žalost nije potpuna zaštita, zato što postoji deo kože koji nije zaštićen od kontakta. Postojanje druge seksualno prenosive bolesti ostećuje sluzokožu i čini je propustljivijom za viruse Seksualna aktivnost u vrlo ranom periodu Testovi i dijagnoza 
Mogu biti vrlo komplikovani. Kod žena se koristi test sirćetnom kiselinom, gde se bradavice boje beličasto. Isti test se može koristiti i kod muskaraca, međutim mala je pouzdanost testa. Nekada i zdrava koža moze dati belicasta polja. Za žene je obavezan Papa test, jer daje najranije podatke o karcinomu grlića materice, kao i kolposkopski pregled. 
Lečenje 
Tretmani koje pacijent, pod obaveznom kontrolom lekara, sam sprovodi: 
Imiquimod (Aldara) krem aktivira imunoloski sitem. Treba izbegavati seksualni kontakt dok se koristi krem. Česta je pojava ranica dok se nanosi. 
Mora biti pod kontrolom lekara. 
Podofilotoksin (Condylox) , može se stavljati u kućnim uslovima. Neophodan savet lekara zbog iritacije sluzokože. Česti su recidivi (vraćanje promena nakon 6 do 8 meseci) 
Trihlorsirćetna kiselina, može izgoreti bradavicu. Aplikuje je samo lekar. 
Hirurške opcije su: 
-Krioterapija, formira mehur sa kojim bradavica otpadne 
-Elektrokauterizacija, sagoreva bradavicu do kontrolisane dubine. Koriste se radiotalasi ili Hyfrecator. Smatra se metodom izbora. Obavezna je anestezija u obliku krem ili infiltrativna. 
-Hirurška ekscizija, samo za jako velike promene 
-Laserski tretman, podjednako uspešan kao i elektrokauterizacija. Odlikuje ga nešto duži period zarastanja. 
Ne postoji tretman kod asimptomatskih HPV infekcija (kada nema bradavica)! 
Kod upornog i opsežnog pojavljivanja bradavica, nakon intrvencije, može se ordinirati lek iz grupe Retinoida. To nije antivirusni lek. Koristi se da se smanji sklonost sluzokože ka proliferaciji (bujanju) i time stvaranju novih bradavica. 
Prevencija
Koristiti kondom. HPV se širi kontaktom kože na kožu, ali korišćenjem kondoma pri svakom seksualnom kontaktu smanjujete rizik od infekcije. Izbegavati seksualni kontakt kod vidljivih bradavica, dok se postojeće ne uklone. Razmisliti o vakcinaciji. Vakcina poznata kao Gardasil štiti od dva tipa HPV virusa koji izazivaju oko 70% karcinoma genitalnog predela i 2 tipa koji izazivaju 90% genitalnih bradavica. Savetuje se vakcinacija devojčica između 11 i 12 godine i devojaka između 13 i 26 godine. Obavestiti partnera o infekciji, kako ne bi dolazilo do stalne reinfekcije. Nakon izlečenja ne stiče se imunitet! Polne bradavice se mogu izlečiti kod svakog pacijenta. Kod nekoga je potreban veći broj intervencija zbog stalnog pojavljivanja novih bradavica, ali to ne znači da se osoba neće izlečiti.
Izvor: B92.net

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.