Izvor: eKlinika.rs, 28.Apr.2023, 11:01

Pojačana kiselina u želucu može se ublažiti uz pomoć dve sveže namirnice

Pojačana kiselina u želucu može da bude izazvana bakterijskim infekcijama, stresom, čirevima, lekovima… a simptomi visoke koncentracije kiseline u stomaku mogu da budu bol, nadimanje i žgaravica. Želudačna kiselina neophodna je za varenje, ali ponekad je ćelije koje je proizvode u digestivnom sistemu, izlučuju previše.
Pojačana kiselina u želucu javlja se kada je uvećan nivo hormona za varenje Na nivo kiseline u stomaku utiče povećan nivo gastrina – hormona koji pomaže >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << varenje. Gastrin proizvode ćelije unutar donjeg dela sluznice želuca u blizini tankog creva ili G ćelije. Ovaj hormon stimuliše stomak da oslobodi želudačnu kiselinu koja pomaže telu da vari hranu i apsorbuje hranljive materije, kao što su aminokiseline i proteini. Hipergastrinemija javlja se kada su nivoi hormona gastrina viši od normalnog. Hipergastrinemija može da izazove ili visok nivo želudačne kiseline (hiperhlorhidrija) ili nizak nivo želudačne kiseline (hipohlorhidrija). Kako hipergastrinemija može da utiče na neku osobu zavisi od prisustva drugih zdravstvenih stanja, eventualnih operacija i lekova koji se uzimaju.
Povrće bogato vodom najbolje deluje na želudac opterećen kiselinom Ćelije, koje oblažu želudac, proizvode hlorovodoničnu kiselinu, koja pomaže u razgradnji hrane na njene najosnovnije komponente potrebne za održavanje života. Postoji veliki broj lekova koji se  koriste kako bi se smanjila proizvodnja želudačne kiseline i ublaživili simptomi žgaravice. Međutim, i neke namirnice bogate vodom mogu da pomognu u procesu ublažavanja simptoma žgaravice.
„Vodenaste“ namirnice koje olakšavaju probleme sa pojačanom želudačnom kiselinom deluju tako što razblažuju koncentraciju kiseline u želucu pa samim tim i smanjuju simptome. Kao najefikasnije stručnjaci izdvajaju:
svež krastavac celer. Naravno, osim ovog povrća bogato vodom, kiselinu mogu da razblaže i domaće supie i bujoni, kao i čajevi ili lubenica.
Pojačana kiselina u želucu razblažuje se uz pomoć 2 sveže namirnice Osim hrane koja može da pogorša gorušicu ima i onih namirnica bogatih vodom, koje mogu da olakšaju ove digestivne probleme.
Krastavac sadrži takozvane proteaze (enzime sa funkcijom cepanja proteina) i pomaže lakšem varenju hranljivih materija bogatih proteinima. Enzimi takođe čiste creva ubijajući bakterije. Pored toga, krastavci spadaju u alkalne namirnice i tako neutrališu kiselinu u organizmu povećanjem pH vrednosti.
Celer se smatra najčudotvornijom hranom koju treba uključiti u borbu protiv refluksa kiseline. Veoma je alkalan i pomaže u neutralizaciji želudačne kiseline jer je sposoban da balansira pH nivo organizma. Ispijanje čaše čistog soka od celera svakog jutra na prazan stomak obnavlja žlezde u želucu, koje proizvode hlorovodoničnu kiselinu. Postoje neotkrivene podgrupe mineralnih soli u soku celera koje doprinose ovom procesu i obezbeđuju proizvodnju hlorovodonične kiseline, što zauzvrat znači da bakterije mogu da se unište. Vremenom, sposobnost soka od celera da pomogne u obnavljanju proizvodnje hlorovodonične kiseline i žuči, „ubije“ dovoljno bakterija, izbaci dovoljno toksina i pospešuje zarastanje jetre i želuca, što znači da može da pomogne u lečenju refluksa kiseline.
Članak Pojačana kiselina u želucu može se ublažiti uz pomoć dve sveže namirnice se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.