Počela je sezona: Koji je najbolji način da se sačuvamo od ujeda krpelja

Izvor: eKlinika.rs, 24.Apr.2023, 10:36

Počela je sezona: Koji je najbolji način da se sačuvamo od ujeda krpelja

Pored lepšeg vremena i prvih sunčanih dana, proleće nam iz godine u godine sve više donosi i ne tako lepe pojave. Na prvom mestu, tu mislimo na krpelje koji su brojčano konstantno u porastu. Jedan od glavnih razloga za to je globalno zagrevanje – više prosečne temperature i veća vlažnost vazduha, koje pogoduju krpeljima, uslovile su da se oni pojave čak i na mestima na kojima im je ranije bilo nemoguće da prežive, poput Kanade i Rusije.
Nažalost, više krpelja >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << automatski znači i više slučajeva opasne lajmske bolesti, koju ovi insekti prenose. Šta više, najnoviji podaci brojnih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je svaka sedma osoba na svetu imala lajmsku bolest u nekom trenutku života, što je gotovo 15 odsto populacije.
Pored ljudi koji mnogo vremena provode u prirodi, poput kampera i planinara, ujedima su najpodložnija deca i kućni ljubimci, budući da se krpelji nalaze i u parkovima i na svim zelenim površinama u gradu. Ono što je opasno je i činjenica da je ujed krpelja možda i najteže uočiti, jer ne izaziva svrab, bol i trenutnu iritaciju kože. Jednom kada ti simptomi krenu, situacija već može da se zakomplikuje, pogotovo ako je u pitanju krpelj koji prenosi lajmsku bolest.
Najbitnija je prevencija Kod zaštite od krpelja, naročito tokom sezone krpelja, najvažnije je sprečiti da se uopšte i zakače za kožu. Kada boravite duže u prirodi, nosite pantalone sa dugim nogavicama i zatvorenu obuću, a čak je poželjno i nogavice „upasati“ u čarape, ukoliko baš ne možete da izbegnete prolazak kroz duboku travu.
Repelente je neophodno naneti na sve otkrivene delove tela Foto: Shutterstock

Mogu biti od koristi i repelenti protiv insekata koji štite nekoliko sati – dostupni su u obliku spreja, a možete ih naći na sajtu i aplikaciji apoteka.rs. Putem ove besplatne online platforme, koja funkcioniše po principu „pretraži-rezerviši-preuzmiˮ, moguće je nabaviti preparate koji će držati krpelje podalje od vas, u sekciji proizvoda Zaštita od insekata. Ove repelente je neophodno naneti na sve otkrivene delove tela.
@apoteka.rs Sačuvajte ovaj video kao podsetnik kako da se zaštitite 🤗 #apoteka #apotekars #uvekdezurna #krpelji #priroda ♬ original sound – apoteka.rs
Brza reakcija Odmah pošto se vratite kući nakon boravka u prirodi, detaljno pregledajte sebe, decu i kućne ljubimce. Krpelji se obično zakače na „ušuškanim“ mestima na koži – iza kolena, ispod pazuha, na zadnjem delu vrata ili preponama. Ukoliko pronađete krpelja na telu, najbolje bi bilo da odmah odete do lekara koji će vam najsigurnije izvaditi krpelja odgovarajućim alatima. Nemojte pokušavati da ih sami uklonite acetonom, benzinom ili alkoholom, jer možete napraviti više štete nego koristi.
Ukoliko pronađete krpelja na telu, najbolje bi bilo da odmah odete do lekara koji će vam najsigurnije izvaditi krpelja odgovarajućim alatima Foto: Shutterstock

Ukoliko u roku od 7 do 10 dana od ujeda osetite simptome slične gripu, bolove u mišićima ili jezu, obavezno posetite lekara, jer to može ukazivati na infekcije koje prenose krpelji. U tom slučaju će vam lekar prepisati oralne ili intravenske antibiotike, koje takođe možete naći i rezervisati na sajtu i aplikaciji apoteka.rs, a potom ih i preuzeti u vama najbližoj apoteci.
(eKlinika/PR)
Članak Počela je sezona: Koji je najbolji način da se sačuvamo od ujeda krpelja se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.